Modder-melancholie

geen

Hij was de ware liefde van mijn zestienjarige zelf. Dat we totaal niet bij elkaar pasten, vergat ik voor het gemak maar even. Dit was hèt. Eten was niet nodig, want een constante stroom adrenaline hield me moeiteloos op de been. Een marathon rennen? I could have done it! Op 13cm hakken als het moest. Ik was dronken van liefde en eindigde dan ook met een kater. Een paartje zwarte ballerina’s was getuige van mijn eerste hart aan gruis.

Er was eens
Ze zijn getekend door mijn leven. Een onuitwisbaar modderspoor van een giebelig bezoek aan Bevrijdingspop. Lijmresten van alle pleisters die ik moest plakken om te voorkomen dat de lievelingetjes mijn voeten een beblaarde melaatsen-look gaven. Kale plek van kilometers slenteren. Colavlekken van bioscoopbezoekjes waarbij flarden van de film nooit mijn netvlies haalden. En afgesleten hakken waarmee ik ongewild in een overvol Amsterdam CS ontdekte dat ik heus best wel een spagaat kon.

Zwerfschoentjes
Ze lijken dertien in een dozijn. Zwarte, nep suède schoentjes van een zielige-kindjes-in-Azië-keten met op de neus zo’n klein strikje dat in de winkel eigenlijk altijd al een tikje verfomfaaid is. Ooit waren ze de showstopper van mijn collectie. Nu zijn ze lieve zwabberige zwerfhondjes tussen een horde raskeffertjes aan pumps en gekleurde sneakers. Smelly cats. Om er een goede oude term in te gooien. Met de zoveelste kastruiming komt de vraag: is het tijd om definitief afscheid te nemen van de nostalgie?

Nieuwe nostalgie
Nostalgie is van nu. Niet alleen koesteren we kleding met een ‘Er was eens…’-tintje, we dragen ook blouses uit kledingkasten van vorige generaties en kopen tweedehands onder de verhipte naam vintage. We flirten in de zomer met de fifties in hooggesloten rock ’n roll-jurkjes en met opgestoken kapsel. Maak het modern meewarig met felle lipstick en grove sieraden. Nieuw en nostalgie maken zo de mooiste combinatie.

Ook mijn ballerina’s belanden weer op de plank. Met links de afgetrapte danspumps waarop ik mijn eerste solo mocht zingen en rechts een nieuw paartje. In smetteloos donkerblauw wachten ze op hun dosis nostalgie.

© Beeld: Getty Images