Moeten mannen met baarden zijn

Als drie mensen het achter elkaar roepen, is het al gauw zo. Dus, we kunnen nu inmiddels wel stellen: er valt deze zomer teveel regen, Nick en Simon gaan uiteindelijk toch niet uit elkaar en De Baard is terug and here to stay.

No More Blotebipsengezichten
Dat laatste, daar wil ik het wel even over hebben. Want die andere twee dingen vind ik eigenlijk best jammer. Het derde puntje maakt voor mij heel veel goed. Want de baard verdient al jaren veel meer liefde dan hij krijgt, zo vindt ook de Nrc Next. En dat vond men bij De Volkskrant ook al.

Mannen hebben namelijk geen idee wat de baard met ze kan doen. Een baard geeft zoveel meer cachet aan een mannengezicht. Al die blotebipsengezichten zouden ontzettend gebaat zijn bij een lekker vachtje. Een baard geeft je iets mannelijks. Iets volwassens. Het maakt je woest en ruig, ook al werk je eigenlijk ergens op een administratie en ben je helemaal niet ruig, maar juist heel braaf en voorspelbaar.

Oeh, Jude Law
Om mijn mening een beetje kracht bij te zetten: kijk maar naar Jude Law. Die vind ik zonder haar al belachelijk knap, maar getooid met baard moet ik echt mijn best doen om niet het beeldscherm af te lebberen.

En je bent ook meteen van heel veel gedoe af. Nooit meer ‘s ochtends of ‘s avonds in de weer met een dot schuim en een natte kwast, of met zo electrische baardmaaier. Gewoon lekker laten woekeren.

Let op de frontmannen
Wel vind ik het gek dat de Volkskrant en Nrc Next deze trend nu pas spotten. Volgens mij is de baard al een tijdje hip. Dit valt vooral af te lezen aan de vele frontmannen van hippe bandjes die allemaal kampen met fikse beharing. En jullie weten: als frontmannen van hippe bandjes ergens mee beginnen, volgt de rest van de wereld al snel. In dezelfde categorie: de raybanbril, de houthakkersblouse en de nettemannenschoenen.

Maar of de baard nu al lang of kort hip is: het is mij om het even. Als de mannen hem gewoon maar nooit meer afscheren. Oh, hoeveel knappe mannen zouden dan het straatbeeld sieren! Lang leve de Baardaap! Hoezee!

CC Foto: deflam