Nationale pannenkoekendag

Het is vandaag nationale pannenkoekendag! Ga jij ook met de potten en pannen in de weer om ze te bakken? Wij geven je het basisrecept voor lekkere pannenkoeken, én een hartige en zoete variant!

 

Basisrecept voor 8 pannenkoeken

   

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 500 ml melk
  • Mespuntje zout
  • Klontje boter

 Zeef de bloem of het bakmeel samen met een mespuntje zout in een kom. Breek de eieren in de kom, voeg 200 ml melk toe en roer (of mix) het geheel tot een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk toe. Verhit een koekenpan met een klontje boter, en schep met een lepel een beetje van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek ongeveer 2 minuten op matig tot hoog vuur, keer de pannenkoek om en bak nog 1 minuut totdat deze mooi lichtbruin is.

 

Hartige pestopannenkoek met mozzarella

 

Ingrediënten:

  • Ingrediënten van het basisrecept
  • 2 bolletjes mozzarella (à 125 gram)
  • 1 potje pesto genovese (185 gram)
  • 2 eetlepels kappertjes

Snij de mozzarella in plakjes. Maak het pannenkoekbeslag volgens het basisrecept, maar roer de pesto er doorheen. Bak de pannenkoek, haal hem uit de pan en leg hem klaar op een bord. Beleg de pannenkoek met de mozzarella en strooi de kappertjes er overheen. Klap de pannenkoek daarna dubbel.

 

Zoete fruitpannenkoek met mango en appel

 

Ingrediënten:

  • Ingrediënten van het basisrecept
  • 1 mango
  • 1 appel
  • Handje rozijnen

Schil en snij de mango en de appel in dunne plakjes. Doe deze samen met wat rozijnen in de koekenpan en bak ongeveer 2 minuten. Schep het pannenkoekbeslag eroverheen, en volg de rest van het basisrecept.

 

Bron: Smulweb, Albert Heijn en 24kitchen