‘Nederland loopt miljarden mis door genderongelijkheid op de arbeidsmarkt’

genderongelijkheid arbeidsmarkt

We wisten het natuurlijk allang: de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt is toe aan verbetering. Niet alleen omdat het hoog (héél hoog) tijd is om afstand te doen van de ouderwetse standaard, maar ook omdat de huidige situatie ons land veel geld kost. Dat staat in een rapport van adviesorganisatie McKinsey.

Nederland loopt miljarden mis door de achtergestelde positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Adviesorganisatie McKinsey vergelijkt in haar onderzoek verschillende economieën op basis van gendergelijkheid. Als wij net zo goed zouden scoren als de best presterende buurlanden, zou dat ons 114 miljoen euro opleveren. In het geval van volledige gelijkheid van mannen en vrouwen zouden we zelfs 221 miljard euro rijker zijn. Dat concludeert FD op basis van het rapport dat vandaag werd aangeboden aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Oorzaken

Dat er in Nederland sprake is van genderongelijkheid op de arbeidsmarkt komt door meerdere factoren die elkaar versterken. Zo werken vrouwen in Nederland vooral in sectoren met veel parttimebanen die relatief weinig bijdragen aan het BBP, zoals de zorg en het onderwijs. Daarnaast doen vrouwen buitenproportioneel veel onbetaald werk. Ook spelen sociale normen over de beroepskeuze van vrouwen een rol.

Bron: NU.nl
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.