Nicolien Sauerbreij naar de Amazone: “We moeten een ecologische ramp voorkomen”

In augustus beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, en deze vrijdag vertrekt Olympisch goud-winnaar Nicolien Sauerbreij al naar Brazilië. Maar niet voor de sport… Een van de grootste rivieren van het Amazonewoud, de Tapajós, verkeert in gevaar. De Braziliaanse regering heeft plannen voor de aanleg van een reusachtige dam die deze plek en haar unieke biodiversiteit zou vernietigen. Daar wil Nicolien wat aan doen en speciaal voor VIVA houdt zij de komende dagen een vlog bij. Wij spraken met haar over haar missie.

Hoe ben je hierbij gekomen?
“Greenpeace heeft mij benaderd. Het is ontzettend frustrerend dat er voor zo’n groot probleem nauwelijks aandacht is. Ook ik wist er niets vanaf! Omdat het een probleem is die iedereen aangaat, is het belangrijk dat hier aandacht voor komt. Ik ben een kind van de natuur, geboren in de polder en ik wil me heel bewust inzetten voor het milieu, waar ik kan. Dit probleem is niet alleen plaatselijk, het is voor de hele wereld van belang dat er aandacht voor komt.”

Wat gaat er precies mis als er dammen worden gebouwd in de Amazone?
“Door de aanleg van de dammen verdwijnt er een bosgebied van 2200 vierkante kilometer, anderhalf maal de provincie Utrecht. In dit gebied leven al eeuwenlang inheemse stammen, zoals de Munduruku. Voor hen is het een ramp als hun leefgebied wordt weggenomen. Hun huizen zullen verdwijnen en de voedselzekerheid wordt ook ernstig bedreigd. Dat mag toch niet gebeuren? Wat helemaal frustrerend is, is dat de energie die de regering wil opwekken met deze dammen, veel beter op te wekken is met zonne- en windenergie.”

Waarom worden deze dammen dan toch gebouwd?
“De Braziliaanse regering ziet dit niet alleen als een perfecte manier om energie op te wekken, maar ook om werkgelegenheid te creëren. Maar waar men niet over nadenkt, is dat als de dam gebouwd is, er óók geen werkgelegenheid meer is. Het is een korte-termijnoplossing met een dure prijs.”

Wat ga je in die tien dagen precies doen?
“We trekken met een groep het regenwoud in om daar het grondgebied van de bewoners in kaart brengen, en het resultaat gaan we bij de regering aanbieden. Door het leefgebied in kaart te brengen, krijgen deze mensen veel meer rechten, waardoor het moeilijker is om deze grond onder water te zetten.”

Klinkt als een pittige reis! Wat kun je verwachten?
“Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar pittig gaat het zeker worden. We zitten daar midden in de rimboe en zullen net zo leven als de Munduruku. Het is niet zo dat we ’s avonds opgehaald worden om in een hotel te slapen… Stromend water of sanitaire voorzieningen zijn er niet. Het is er heel warm en vochtig, waardoor je kleding ook altijd vochtig is. Verder is de Amazone dé plek met de meest exotische diersoorten… Er werd me al gevraagd of ik een spinnenfobie heb. Nóg niet, maar wat niet is, kan altijd nog komen ben ik bang, haha!”

Hoe bereid je je op zoiets voor?
“Nou, niet! Ik moet het echt daar ondervinden. Tuurlijk kan ik me in Nederland al voorbereiden door inentingen, beschermende kleding en spullen als Deet. Maar bijvoorbeeld slangen… dat ben ik als Nederlander niet gewend. Het is geen alledaagse reis en het is een gigantische uitdaging, maar als ik hiermee écht iets kan bereiken, wie ben ik dan om het niet te doen?”

Bekijk komende week haar vlog en volg Nicoliens reis door de amazone met Greenpeace op VIVA.nl.