Dit is waardoor per ongeluk je kleding kapotgaat

kleding kapot

Of je nu veel te veel geld aan dat mooie item hebt uitgegeven of een koopje hebt gescoord, het is altijd zonde wanneer je kleding snel lelijk wordt. Misschien komt het omdat je je schuldig maakt aan een van onderstaande dingen? Anyway, vanaf nu gebeurt jou dat niet meer.

Vouwverbod

Ooit weleens vouwen uit leer proberen te halen? Zo ja, dan weet je dat je moet zorgen dat ze er nóóit in komen. Hang leren broeken en hoge leren laarzen op om vouwen te voorkomen, want die krijg je er dus heel moeilijk uit.

Stomerij strippenkaart

Hoe de wasmachine je kleding schoonmaakt, daar heb je vast een idee over. Maar hoe zit het met de stomerij? Hint: daar worden veel zware chemicaliën gebruikt. Hoe vaker je langs de stomerij gaat met je kleding, hoe harder de kwaliteit achteruit gaat. Was je kleding gewoon met een handwasje als je de wasmachine niet helemaal vertrouwt (en je bespaart nog geld ook).

Plastic eraf please

Voor sommige items is de stomerij echter de enige optie. Prima, maar haal dan wel direct het plastic van je gestoomde items. Als je je kleding in de plastic zak laat zitten, kunnen de overgebleven chemicaliën van de stoombeurt (nog meer) schade aan de vezels aanbrengen.

Zwaartekracht

Opgeruimd staat netjes dus hangen we onze tassen op aan een kapstok of haak aan de muur. Maar pas op: het constant ophangen van je tas doet weinig goeds voor je hengsels. Vervang die haken dus liever voor een plank waar je je tassen op bewaart.

Hangkwaliteit

Je koopt jurkjes en blouses van goede kwaliteit, dus dan hang je ze natuurlijk ook op kwalitatief goede hangers! Weg met hangers van ijzerdraad; je kleding blijft stukken mooier op hangers van vilt, hout of fluweel. Het is een misschien een investering, maar dat zijn je mooie kledingstukken ook.

Ritsen aub

Ritsen van vesten en jasjes doe je misschien al dicht voordat je ze in de wasmachine stopt, maar vergeet ook de rits van je gulp of van zakjes niet dicht te doen. Om te zorgen dat tassen en schoenen hun vorm niet verliezen, is het ook verstandig om deze dicht te doen wanneer je de items niet gebruikt. 

Hangerbeleid

Sweaters zitten zo lekker door de stretch die erin zit. Maar dat stretchen stopt niet wanneer je ‘m uittrekt. Hang daarom nooit je truien op als je niet wilt dat ze uitrekken tot een onflatteuze zak. In tegenstelling tot leer vouw je je truien dus wél op.

Doekje erover

Toen je je nieuwe schoenen kocht heb je deze braaf ingespoten zodat ze beschermd zijn tegen water, maar dat is niet het enige waardoor je schoenen lelijk kunnen worden. Als er zand, stof, zout of ander vuil op je schoenen zit nadat je ze aan hebt gehad, moet je dat er eigenlijk vanaf vegen om te zorgen dat de kleur en de textuur niet verandert.

Bron Pure Wow | Beeld iStock