Onder een parasol

Wanneer ik op vakantie ben en mijn dag doorbreng op het strand, lig ik graag op een ligbedje en met een parasol boven m’n hoofd.

Nouja, wanneer ik vol goede moed begin aan een zon-dag, heb ik nog geen behoefte aan een parasol. Dat een parasol goed van pas komt, besef ik altijd iets later. Niet veel later trouwens…. Na tien minuten in de volle zon wordt het mij al te warm en weet ik niet meer hoe ik moet liggen.

Met een diepe zucht kom ik weer overeind om mijn ligbed te veranderen in een zitbed. Iets wat trouwens ook wel eens mislukt. Dat je denkt dat je  je bed goed vast hebt gezet en weer gaat zitten, leunend tegen je rugleuning en dan plots weer achterover klapt. Zonnebril scheef op je hoofd, boek op je neus, benen hoog in de lucht, ja mooie beelden levert het op.

Maar goed, na van alles te hebben geprobeerd, komt dan toch die parasol in beeld. Deze sla ik altijd met gemende gevoelens open. Want sja, het is wel koeler onder een parasol, maar dat bruin worden gaat dan niet zo snel. Mij is wel altijd gezegd dat je in de schaduw, dus ook onder een parasol, langzaam bruin wordt.

Nu blijkt uit Spaanse onderzoeken dat ook een parasol niet volledig beschermt. Dan denk ik ja logisch toch? Zo is het me altijd verteld. Maar is dit dan toch niet zo logisch als ik dacht ofzo? Volgens de Spaanse wetenschappers slaagt 34 procent van de ultraviolette straling er ondanks een parasol alsnog in om de grond te bereiken. Ik had eerder verwacht dat dit iets van 70 procent zou zijn.

Toch is het verstandig om je goed in te smeren tijdens de warmste uren van de dag onder je parasol! Dan maar minder bruin, zo goed is die zon ook alweer niet voor je…

CC foto: dungodung