Ongesteld? Mazzeltov!

Pijn in je onderbuik en -rug, futloos, snel geïrriteerd en de hele dag door trek. Ja hoor, je voelt het alweer opkomen: it’s that time of the month. Dus ga je naar de supermarkt om een lading tampons (die ik standaard vergeet op tijd aan te vullen) en lekkers in huis te halen. Zodat je de rest van de week vooruit kunt, ondanks de pijn en narigheid van ongesteld zijn.

Net als met zo veel dingen is ongesteldheid voor ons zo voor de hand liggend, dat we er niet bij stilstaan dat zoiets simpels en onvermijdelijks meisjes elders in de wereld hun toekomst kan kosten. In Oeganda bijvoorbeeld. De dromen van de meisjes daar – studeren, een goeie baan vinden – vallen in duigen omdat ongesteld zijn nog steeds wordt gezien als onrein. En omdat maandverband en tampons voor deze meiden niet binnen handbereik liggen, gebruiken ze vaak bananenbladeren, waardoor ze niet bepaald anoniem ongesteld kunnen zijn en in die periode dus niet naar school kunnen.

Doneer 5 euro aan Plan Nederland!

 

Klik hier om meisjes en vrouwen met slechts 5 euro aan een goede toekomst te helpen!

Weet je nog, toen jij op de middelbare school nog niet zo handig was met maandverband en tampons en je toevallig die dag had besloten een witte (I’ve been there) broek aan te trekken? Ga terug naar dat flink-doorgelekt-tijdens-deles- moment en denk aan het gevoel dat door je heen ging toen je klasgenootjes je uitlachten en vies aankeken. Vermenigvuldig dat gevoel met honderd en dat dan elke maand: dát is wat deze jonge meiden moeten doorstaan. En dat voor iets waar ze helemaal niks aan kunnen doen! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn bloed begint te koken als ik daaraan denk. Ja, het spijt me zeer dat ik weer ongesteld ben geworden, dit is erg vies van me, kijk me allemaal inderdaad maar zo aan. Het spijt me heel erg dat ik met mijn lichaam in staat ben jullie kinderen te baren, waardoor mijn lichaam maandelijks bloed verliest. Wat supersmerig dat zich elke maand een slijmvlieslaag in mijn baarmoeder vormt, om me voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. En als mijn eicel die maand niet is bevrucht, dat mijn lichaam zichzelf dan reinigt door al het slijmvlies en vocht weg te spoelen. I’M SO SORRY!

Te bizar voor woorden vind ik het dat sommige landen nog zo ver achterlopen in hun ontwikkeling dat meiden daarmee moeten leven en hun dromen hierdoor vaak niet kunnen najagen. Zoals ik dat in Nederland wel heb mogen doen. Ongesteldheid zien als ‘onrein’ is hetzelfde als mensen vertellen dat ze ‘onrein’ zijn omdat ze plassen of een grote boodschap doen (en ja, dat doen vrouwen inderdaad ook en daar komen geen bloemetjes uit). Ik weet nog heel goed dat ik voor het eerst ongesteld werd. Ik was bang, vond het vies en had pijn, maar mijn ouders riepen heel hard: ‘MAZZELTOV ZIMRA!’ (Hebreeuws voor gefeliciteerd.) Mazzeltov? dacht ik, die zijn gek. Ik was chagrijnig en baalde als een stekker, en zij vierden feest en feliciteerden me met het feit dat ik een vrouw was geworden. Tegenwoordig kan ik niet vaak genoeg zeggen hoe dankbaar ik ben voor deze warme, geruststellende reactie op mijn eerste menstruatie. Het is de enige juiste reactie, die ik iedere meid ter wereld toewens.

Zimra Geurts (23) is model en blogger voor viva.nl en schreef eenmalig deze gastcolumn voor de papieren VIVA.

Klik hier om meisjes en vrouwen met slechts 5 euro aan een goede toekomst te helpen!

Beeld: ANP