Online lokprofiel in ‘Jojanneke uit de Prostitutie’ heeft succes: verdachte aangehouden

jojanneke

Om mensenhandel in de jeugdprostitutie tegen te gaan, zijn er voor het eerst online lokprofielen ingezet door het Openbaar Ministerie. En met succes: de politie heeft een 54-jarige man uit Loenen aan de Vecht aangehouden. De verdachte zou voorbereidingen hebben getroffen voor het seksueel uitbuiten van de minderjarige jongen.

Het huis van de man is doorzocht en er is beslag gelegd op zijn telefoon en laptop. Uit dit onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebleken dat de man van plan was om mensen tegen betaling seks te laten hebben met de ‘jongen’ die achter het lokprofiel schuil zou gaan. De man is na zijn arrestatie op 18 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en is daarna vrijgelaten, er loopt nog wel een zaak tegen hem.

Online lokprofiel

Seksuele uitbuiting van minderjarigen speelt zich vooral af op internet, stelt het OM. Het is een groot probleem dat moeilijk te bestrijden is. Een lokprofiel is een goede methode, omdat er geen echte minderjarige achter zit, maar het wel effectief kan zijn, aldus de aanklager.

Eerste keer

Volgens het OM is dit de eerste keer dat de politie een lokprofiel heeft ingezet in de strijd tegen mensenhandel in de jeugdprostitutie. Het is ook de eerste keer dat iemand voor de rechter komt na deze opsporingsmethode, de OM zegt de zaak met vertrouwen tegemoet te zien.

Jojanneke uit de prostitutie

In het EO-programma Jojanneke uit de Prostitutie wordt dinsdag uitgebreid aandacht besteed aan de zaak en de methode van lokprofielen. Hierin vertelt Warner ten Kate, landelijk officier mensenhandel, onder meer: ‘De inzet van lokprofielen komt voort uit grote frustratie. We zien zoveel op internet gebeuren. Klanten die contact hebben met minderjarigen en pooiers. Dit is de nieuwe wereld. En dat betekent dat we ook op zoek moeten gaan naar andere opsporingsmethoden.’

Jojanneke uit de Prostitutie is vanavond om 21:15 te zien bij de EO op NPO3.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: ANP, EO | Beeld: VIVA (Kee&Kee)