Onvoorspelbaar

Wakker worden in 2013. Een jaar dat als een leeg boek voor ons ligt, een verhaal dat nog geschreven moet worden.

Aan het eind van het jaar is het gebruikelijk terug te blikken door middel van een jaaroverzicht of aan de hand van allerlei lijstjes. Ik heb me daar bewust niet aan gewaagd. Niet alleen zijn anderen daar veel beter in, ik geloof ook nooit zo in terugblikken. Iets in de trant van ‘gedane zaken nemen geen keer’ en zo….

Vooruitblikken
Waar ik me wel aan waag? Vooruitkijken. Naar wat 2013 voor ons in petto zou kunnen hebben. Hoop, verwachtingen en veel gemakkelijke, goedkope voorspellingen. Die nergens op gebaseerd zijn behalve dan op mijn gevoel. Hé, talloze paragnosten doen dat toch ook? Waarom zou ik dan geen poging wagen?

Koninklijke verwachtingen
In 2013 viert koningin Beatrix ook haar 75ste verjaardag. Een mooi moment om een aankondiging te doen met betrekking tot de troonopvolging in 2014.

Wat het koningshuis betreft hoop ik ook er in 2013 meer duidelijkheid komt over de toestand van prins Friso. En daarmee bedoel ik eigenlijk dat er óf een wonder gebeurt waardoor hij weer bijkomt en er nog enigszins sprake is van kwaliteit van leven , óf dat er (grof gezegd) de stekker wordt uitgetrokken. Als er maar een eind komt aan deze onzekere periode voor zijn gezin en familie, ik hoop het oprecht voor hen.

Grensoverschrijdend
Ik vrees dat in 2013 de verhoudingen tussen Amerika en Rusland verder verslechteren. De hele soap rondom de Magnitsky Act en het Russische antwoord daarop was nog maar het begin.

De NRA in Amerika komt, als antwoord op schietpartijen zoals in Newtown, met verregaande maatregelen zoals gewapende bewakers bij basisscholen. Dit zal de gekken van de wereld er niet van weerhouden om ook in 2013 het nieuws te halen met schokkende schietpartijen in openbare gelegenheden. Met talloze onschuldige slachtoffers.

(on)Geloof
De paus zal ook in 2013 zijn hetze tegen de homoseksuele medemens voortzetten. Dit gaat de katholieke kerk nog meer volgers kosten. Als er dan ook weer ergens een doofpotje opengaat waaruit blijkt dat diezelfde kerk nog meer (nog meer?) kinderen heeft misbruikt, zal het doek voor deze poppenkast dan eindelijk vallen. (Oh sorry, dat is geen voorspellen meer maar hopen tegen beter weten in…)

Intolerant Nederland
In eigen land vrees ik dat ook in 2013 er weer heel veel hulpverleners op bijzondere (lees fysieke) wijze zullen worden bedankt voor hun werkzaamheden. Ik hoop niet dat dit geweld toeneemt, maar ik heb vooralsnog niet de illusie dat het af zal nemen helaas. Dit geldt ook voor slachtoffers door zinloos geweld. Onze maatschappij ettert nog wel een jaartje verder op dezelfde voet. Ik gok op een stille tocht of acht….

Helderziend met een katertje
Depressief geworden van dit blogje? Ik eigenlijk ook wel. Ik geef de goedkope wijn en de ranzige oliebollen van gisteravond maar de schuld voor mijn gemoedstoestand. Mijn glazen bol? De onderkant van de champagnefles. Maar hé, dat is dat gelijk ook het goede nieuws: ik kan absoluut niet voorspellen! Daarom kunnen we er met een gerust hart vanuit gaan dat 2013 geen voorspelbaar jaartje wordt.

Vanaf hier wens ik iedereen het allerbeste voor 2013, met geluk, gezondheid en (hopelijk) alleen maar goed nieuws!

CC foto: bb_matt + photoshop