Ook Jan Jaap van der Wal heeft zijn twijfels

Door Najib Amhali werd Jan Jaap van der Wal ooit aangekondigd als blonde god uit Leeuwarden. Zelf kan hij zich daar niet zo goed in vinden. “Toen ik opgroeide in Leeuwarden was ik heel onzeker. Op de middelbare school zagen meisjes me vooral als het broertje met wie ze altijd konden praten. Ik heb weleens gezegd dat ik op de Tros na, de grootste familie van Nederland was.”

Aantrekkelijk
Op de podia van Amsterdam maakte Jan Jaap van zijn zwakte zijn kracht. Opeens werd hij daardoor aantrekkelijk gevonden. Vrouwen zijn volgens hem namelijk dol op iemand die kracht uitstraalt. “Ik heb dat zelf ook als ik kijk naar mensen die iets goed kunnen, daar voel ik dan een soort bewondering voor en dat kan zomaar omslaan in verliefdheid.”

Met een hazenlip op het podium
Jan Jaap groeide op in Leeuwarden en had daar een fijne jeugd. “Ik zat op een leuke school en werd niet gepest, wat zomaar had gekund om hoe ik eruitzag”, vertelt hij openhartig. “Niemand vond het raar dat ik met mijn hazenlip op het podium stond.”

In Amerika is dat wel anders, is zijn ervaring. Een visagist daar camoufleerde ooit niet alleen zijn litteken, maar tekende ook meteen een heel nieuwe lip. “Want ik kon zo toch niet voor de camera verschijnen? Wat dat betreft wordt het in Nederland meer geaccepteerd. En nee, ik was niet beledigd. Ik vond het eigenlijk wel grappig en heb rest van de dag met die getekende lip rondgelopen.”

Dertigersdilemma
Jan Jaap is nu 32 jaar. Net als vele leeftijdsgenoten heeft hij last van het beruchte dertigersdilemma, geeft hij toe. “Ik kom in een ingewikkelde fase van mijn leven. Daar heb ik altijd grappen over gemaakt en nu overkomt het me keihard zelf.” De cabaretier zegt over bijna alles te twijfelen, waaronder het wel of niet krijgen van een kindje met zijn partner Eva Duijvestein. “Daar zijn we nog niet uit. Maar we kunnen er niet nog tien jaar over nadenken. Zo veel tijd is er niet meer.”

Theatershow
Met zijn nieuwe theatershow Live wil Jan Jaap een boodschap overbrengen. “Het lijkt alsof mensen zelf de waarde van iets niet meer kunnen inschatten. Alles moet gewaardeerd worden met cijfers, meningen, kleuren of codes, en dat is nogal oppervlakkig”, vindt hij. “Hoe goed iets ook gemaakt wordt, als de kijkcijfers niet bevallen, lig je eruit. Er moet ergens iets gebeuren om dat gevoel van ‘dit kan zo niet langer’ aan te wakkeren.”

Jan Jaap gaat op het podium in ieder geval een poging wagen om deze revolutie te ontketenen.

Het volledige interview vind je terug in Viva 12 die woensdag 14 maart in de winkel ligt.