Open smsje van pakketdienst niet: ‘Virus probeert geld over te boeken’

smsje pakket

De afgelopen dagen hebben veel mensen een smsje gekregen van een ‘pakketdienst’ om hun postpakket te volgen. Deze zijn niet van de pakketservice, maar is een gevalletje phishing. Klik dus vooral niet op de link, zo waarschuwt de politie vandaag.

De smsjes zijn een listige manier om geld af te troggelen. In het bericht staat iets als: ‘Uw pakket komt er aan, volg het hier’ – gevolgd door een URL. Vervolgens wordt je gevraagd om een app te downloaden die niet in de appstore staat, maar die van het internet moet komen.

Virus boekt geld over

Doe dat dus vooral niet: als je dat wel doet, heb je een virus op je telefoon. De zogenaamde malware die op je telefoon komt zodra je de app hebt gedownload, probeert geld van je bankrekening te stelen door bij een overboeking het bedrag en de ontvanger aan te passen.

Tekst gaat verder onder Tweet. 

Smsje over pakket

Je herkent de berichten overigens goed. Het zijn dus smsjes afkomstig van een 06-nummer. Bovendien is het in gebrekkig Nederlands geschreven en staan er spelfouten in. Zo kreeg iemand onderstaand berichtje met: ‘Uw pakkjt komt er aan, votg het hier’.

Smsje pakket

Android vs. iPhone

Het gaat overigens alleen om Android telefoons. Als je een iPhone hebt en wel op het berichtje klikt en de app download, kan de malware geen schade aanbrengen. Heb je een Android telefoon en heb je de app gedownload? Dan kun je ‘m het beste terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Helaas worden dan ook al je gegevens gewist, behalve als je een back-up hebt.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster