Een openhartige Anouk

Zangeres Anouk (38) doet dit jaar met het nummer Birds mee aan het songfestival. Bovendien gooit ze met haar nieuwe album Sad Singalong Songs het roer helemaal om. VIVA stelde Anouk twaalf levensvragen.

Wat is een keerpunt in je leven geweest?
“De geboorte van mijn eerste kind. Het was zo overweldigend. Ik wist dat moeder worden iets heel moois was, maar dat het zo fantastisch zou zijn, had ik echt niet verwacht. Het is goed voor me geweest, ik ben positiever geworden. Krachtiger ook. Ik heb iets om voor te vechten, om het nog beter en mooier te willen. Al die negatieve dingen wil ik niet meer. Dat mooie gevoel als je kind geboren wordt, dat is zoiets krachtigs. Ik ben blij dat ik het vier keer heb mogen meemaken. Het liefst had ik nog meer kinderen gehad. Een huis vol. Maar ja, het is anders gelopen.”

Wat heb je nog nooit aan iemand verteld?
“Ik ben heel erg van de routines. Dat is logisch als alleenstaande moeder van vier kinderen. Maar bij mij is het soms een beetje dwangmatig. Zo moet ik ’s avonds alle stekkers uit het stopcontact halen. Als ik dat niet doe, kan ik helemaal in de war raken. Ik kan niet slapen als ik weet dat ergens nog een stekker in een stopcontact zit. Het idee dat er brand kan ontstaan, vind ik heel eng. Ik wil dat alles veilig is. Dan hoef ik in elk geval nooit te denken: had ik die stekkers er maar uit gehaald. Ik wil het niet op mijn geweten hebben.”

Is sex belangrijk in je leven?
“In een relatie is sex het belangrijkste. Het moet er tussen de lakens wel vanaf spatten, anders werkt de rest ook niet. Ik geloof niet dat je relatie goed is als je in bed denkt: mwah, dat was wel lekker. Nu is het bij mij erg rustig op dit gebied. Ik heb ook weinig puf en behoefte om initiatief te nemen. Mijn vorige relatie is niet zo leuk tot een einde gekomen. Ik kwam erachter dat hij vreemdging, kon hem niet meer vertrouwen. Dat heb ik echt een plek moeten geven, ik heb een nieuw ritme moeten vinden. Ik had toen niet bedacht dat het verdriet zo lang zou duren. Een nieuwe relatie hoeft van mij op dit moment niet, die zou nu meer nadelen dan voordelen hebben. Voor mezelf en voor de kinderen.”

Lees het volledige interview in Viva 20 die vanaf woensdag 8 mei in de winkels ligt.