Opstekertje

geen

Ik benijd ze niet, de rokers die in deze barre kou buiten hun sigaretje moeten opsteken.

Sinds het rookverbod op de werkplek in 2004 is het maar een droeve bedoening. In sommige kantoorpanden is nog wel voorzien in een aparte rookruimte, maar bij de meeste winkels en bedrijven zijn de rokers veroordeeld tot koukleumend buiten ‘een peukie doen’.

Alleen maar voordelen?
Ik vind het altijd een ietwat trieste aanblik. Daarentegen ben ik wel heel blij dat er niet meer mag worden gerookt op de werkplek, als niet-roker vind ik dat natuurlijk alleen maar prettig. Maar feit is wel (bij ons op kantoor in ieder geval) dat er een soort nieuw netwerk is ontstaan waar informatie wordt uitgewisseld. En als je niet rookt, ben je nooit echt goed bijgepraat helaas.

Nou ja, dat ongemak neem ik maar voor lief. Evenals het alleen achterblijven aan tafel in een restaurant omdat mijn rokende tafelgenoten ook tijdens het diner hun nicotinegehalte op peil willen houden. Vervelend, maar eerlijk is eerlijk, eten in een rokerig restaurant had ik nog veel vervelender gevonden. Ben dan ook heel blij met het overheidsbeleid op dit punt.

Betutteling
Niet alleen om gezondheidsredenen en persoonlijke voorkeur ben ik blij dat ik niet rook. Ook het hele ontmoedigingsbeleid gaat gelukkig langs me heen. Foto’s van verschrompelde longen op sigarettenpakjes, dreigende teksten als ‘roken maakt onvruchtbaar’, ik heb er geen last van.

Toch blijft het vreemd dat een dergelijk beleid alleen op de tabaksindustrie wordt losgelaten, terwijl er toch veel meer ongezonde verslavingen bestaan. Daarnaast… de meeste mensen die roken doen dat uit vrije keuze. Die weten echt wel dat het ongezond voor ze is, daar hebben ze geen foto’s en slogans voor nodig. Zij hebben de afweging gemaakt om geld en gezondheid te investeren in deze verslaving. Ik zou zeggen… laat ze lekker.

Net zo goed als dat ik weet dat teveel eten niet goed voor me is, een ander af en toe een wijntje teveel neemt en weer een ander 15 koppen koffie drinkt op een dag. Nou en?

Ongezonde bemoeienis
Daarom snap ik ook niet dat een aantal artsen nu een website heeft opgezet (tabaknee.nl ) waarop mensen persoonlijk aan de schandpaal worden genageld voor hun rol binnen de tabakslobby. Nog los van de discussie die nu speelt of de aantijgingen terecht zijn, wat wil je hiermee bereiken?

Ik zou liever zien dat deze artsen zich inzetten voor een goede voorlichting aan de jeugd. De jeugd heeft de toekomst toch? Richt je dan op kinderen die misschien nog niet zo goed de gevolgen van roken kunnen inschatten. Help hen voordat ze zich ondoordacht in een verslaving werpen. Daar is nog winst te behalen.

En laat de rest lekker met rust, die hebben er onderhand enorm tabak van!

Bron foto: Conanil