Oranjegekte

Dinsdag start ik de dag met een Koninklijke bol belegd met kroontjesworst. ’s Middags natuurlijk aan de koffie met een oranjetompouce, diner met een Argentijnse royal steak en ’s avonds een koninklijk blikje fris met “royal W” chips. En dat alles gekleed in een oranje shirt met koningsmantel en opblaaskroon onder het toeziend oog van een kroonwuppie! Ik ben er helemaal klaar mee voor!

Was het vroeger nou zo saai?
Ik heb de troonswisseling in 1980 mogen meemaken. Live op televisie, schitterend was dat. Ik was 12 jaar oud en zat geboeid naar die mevrouw met die prachtige hermelijnenmantel te kijken. Het leek wel een sprookje!

Wat ik me het meest herinner van die dag? Die mantel en de krakersrellen. (mama, waarom vechten ze nou? Het is toch feest?) Oh en natuurlijk de nieuwe gulden ‘met dubbele kop’, zoals we die in de volksmond noemden. Wat ik me niet meer kan herinneren is of het commerciële geweld toen ook al in zekere mate aanwezig was.

Commercieel feestje
Want laten we eerlijk zijn, sinds in januari bekend werd dat er in april een troonswisseling plaats zou vinden brak de hel los in commercieel Nederland. Alleen al in de aanloop naar deze aprilmaand werden er gelegenheidsmunten, inhuldigingsvlaggen, herinneringstheelepeltjes, Beatrixpuzzels en andere prullaria artikelen aan ons voorgeschoteld.

En nu, nu het dan ook echt bijna zover is, heeft bijna iedere zichzelf respecterende supermarkt wel een oranjeactie (Koningsklappers, Oranje Bonus, Troonswisselingaanbiedingen). Logisch, dit zijn voor hen natuurlijk ideale gelegenheden om op in te spelen.

Oranje Boven! En onder! En links! En rechts!
Maar door die hele troonswisseling neemt de overkill aan oranje producten dit jaar toch wel buitenproportionele afmetingen aan hoor, vind ik. Vertrouwde rode pakken koffie zijn plots oranje, de limonadesiroop heeft plots een jacquet aan met sjerp en die heerlijke Buys zoenen zijn ineens Koningszoenen geworden….

Maar ik wil helemaal geen zoen van de koning! Ik wil een klein beetje frivoliteit, iets leuks of frivools om de gelegenheid op te leuken, maar het lijkt wel of de markt helemaal is doorgeslagen. Zouden ze dit nu bedoelen met oranjegekte?

Oranjemoe
Ik ga met een zonnebril de supermarkt in om me te beschermen tegen die oranjegloed. Ik ben dol op het koningshuis, maar door dit soort agressieve marketing zou ik bijna republikein worden. Natuurlijk heb ik zelf de keuze wat ik wel en niet koop, dus ik moet er eigenlijk ook niet over zeuren. Daarbij, deze onzin is na volgende week weer voorbij.

Gelukkig maar, want hoewel ik het allemaal heel erg leuk vind begin ik nu wel een beetje oranjemoe te worden. Nederland heeft een hysterisch hoogtepunt bereikt en ik ben er klaar mee. Ik veeg er mijn kont mee af.

Met Royaal toiletpapier, dat dan weer wel. Want wat staat dat kroontje leuk bij die labradorpup 🙂

Bron foto: twicepix