Oranje Leeuwinnen kunnen zich plaatsen voor Olympische Spelen

merel van dongen staken

De Nederlandse voetbalsters strijden zaterdagmiddag in Valenciennes niet alleen om een plek in de halve finales van het WK, maar ook om kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Bij winst op Italië plaatst de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zich voor Tokio 2020. Dat zou voor de voetbalsters, kampioen van Europa, weer een unieke prestatie betekenen.

Onverslaanbaar

Oranje heeft op het WK in Frankrijk tot nu toe alle wedstrijden gewonnen. In de groep van Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1) en Canada (2-1) en in de achtste finales werd Japan met 2-1 verslagen, door twee doelpunten van Lieke Martens. Het is hoogst onzeker of de linksbuiten om 15.00 uur aan de aftrap verschijnt in het Stade du Hainaut. Martens heeft al een tijdje last van een teen en de pijn was na het duel met Japan zo erg, dat ze sindsdien amper heeft kunnen trainen.

Winst

De winnaar van het duel in Valenciennes speelt woensdag in de halve finale in Lyon tegen Duitsland of Zweden. Die twee landen treffen elkaar zaterdagavond vanaf 18.30 uur in Rennes. De eerste halve finale gaat dinsdag tussen Engeland en de Verenigde Staten, de titelhouder.

Bron: ANP | Beeld: ANP