Ein-de-lijk: KNVB gaat vergoedingen Oranjevrouwen gelijk trekken aan mannen

Oranjevrouwen

Hoewel onze Oranjevrouwen wedstrijd na wedstrijd winnen, bleven de salarissen nog steeds achter ten opzichte van de mannen. Dikke onzin natuurlijk, dat vindt gelukkig nu ook de KNVB. De bond gaat dan ook de commerciële vergoedingen voor de voetbalsters die Oranje vertegenwoordigen verhogen.

De speelsters tekenen na het WK, dat vrijdag begint, een nieuwe overeenkomst die loopt tot en met het EK van 2021 in Engeland. Volgens de bond gaat het om ‘een verhoging van vergoedingen voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden’. Daarmee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en tegelijkertijd een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd, aldus de voetbalbond. Ein-de-lijk.

Tevreden

‘Wij zijn heel tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB. Het is echt mooi dat we op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje’, aldus Vivianne Miedema, die in de spelersraad zit.

Erkenning

‘Het is daarnaast niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige groep, we hopen ook dat we hierdoor deuren openen voor de toekomstige Oranje-speelsters, net als eerdere generaties op hun manier de weg voor ons hebben geplaveid.’ Het streven van de KNVB is om in de periode tussen 2021 en 2023 qua commerciële vergoedingen door te groeien naar het niveau van de mannen. De bond hoopt dat ook de vergoedingen van de UEFA, FIFA en de bedragen voor televisierechten snel zullen worden verhoogd.

Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB zoals gebruikelijk geen uitspraken.

Bron & beeld: ANP
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Een grote droom is dan ook om een keer naar de Toppers te gaan, maar tot die tijd moet ze het doen met haar slechte afspeellijst op Spotify. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken.