Meedoen aan de Oudejaarsloterij? Je kunt beter wachten tot januari

oudejaarsloterij

Het hoort er toch een beetje bij, zélfs in dit vreemde jaar waarin alles anders is dan anders. We hebben het over een Oudejaarslot kopen. Vol verwachting klopt je hart wanneer je jouw lot checkt, maar helaas, toch weer niks gewonnen. Dit is waarom je ook beter kunt wachten tot januari.

De kans dat je namelijk met een flink geldbedrag het nieuwe jaar ingaat, is ontzettend klein. Maar echt, heel minimaal. RTL Nieuws rekende vorige jaarwisseling al uit wat nu precies je winstkans is.

Oudejaarslot

Zo werden er in 2019 bijvoorbeeld 6,3 miljoen loten verkocht. Ontzettend veel en we kunnen ons zo voorstellen dat ook dit jaar dit aantal ongeveer gelijk zal zijn, of alleen maar stijgt. De mogelijkheid dat jij volgend jaar als miljonair op een onbewoond eiland zit, is daarmee 0,00000016. Om maar even een vergelijking te geven: de kans dat je in ons kikkerlandje door de bliksem wordt getroffen, is groter (0,0000005). Zul je zien dat dat óók nog gebeurt in dit rampjaar.

Toch meedoen

Waarom we dan toch meedoen? Nou, dat heeft alles te maken met het feit dat we slecht zijn in kansberekening én ons voorstellingsvermogen. Wanneer je in een reclame ziet dat de man van de straat wel degelijk die grote prijs heeft gewonnen, gaan er ineens radartjes draaien in je hoofd. Want waarom zou dat jou dan níet lukken? Juist omdat je jezelf ook wel ziet zwemmen in het geld, doe je sneller mee, zo verklaart Martijn van den Assem, hoogleraar financiën aan de VU, aan de nieuwssite.

Winkans eindejaarsloterij

Wil je toch graag iets winnen, dan kun je beter meedoen in een andere maand zoals januari. De Oudejaarsloterij is natuurlijk óntzettend populair, waardoor de kans om iets binnen te slepen eigenlijk minimaal is. Nu zeggen we niet dat je op een ander moment wel de gelukkige bent, maar je hebt in ieder geval (iets) minder concurrentie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ANP
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!