Ouderwetse straffen zijn hip (+ filmpje)

In de hoek staan, een tik krijgen met de plak en kilometers strafregels schrijven. Leerlingen gaan weer ouderwets gestraft worden.

Straf = cool
Als je tegenwoordig op school door de leraar eruit wordt gestuurd en je een briefje moet halen is dat cool. Vroeger was dat wel anders. Toen kregen de leerlingen de ‘pechvogel’ (een vilten vogel) naar hun hoofd geslingerd. Die brachten ze, met een rood hoofd van schaamte, terug naar de meester. Door vervolgens een harde pets met de plak (een platte pollepel) in ontvangst te nemen. Nu gooien de brutale aapjes die vogel naar de meester terug.

De schrijfstraf!
Als je Hendrik met z’n grote mond de gang op stuurt, vindt hij dat alleen maar stoer. Maar als je hem zijn gang laat gaan zit je over een paar jaar overspannen thuis. What to do? De schrijfstraf! Volgens orthopedagoge Astrid Boon werkt het schrijven van strafregels echt!

Het klinkt ontzettend ouderwets, maar de schrijfstraffen sluiten perfect aan bij het stoute gedrag van de leerling. Spiek je tijdens een toets? Pak je pen en schrijf maar 243 keer: “Ik moet mijn doppen op mijn eigen papier gericht houden en niet op die van mijn buurman. Ik ben slim genoeg om de antwoorden zelf te verzinnen. En als ik dat niet kan, ben ik gewoon een beetje dom.”

Superhandy
Volgens Boon sla je vier stoute vliegen in één klap. Je prent de stouterikjes het goede gedrag in en ze kunnen minder lang achter de X-box zitten. Ouders moeten hun handtekening zetten onder het boekwerk, dus die weten meteen wat hun oogappeltje uitvreet in de klas. En het scheelt leraren en mentoren ontzettend veel werk en tijd.

VivaVroeg ging de straat op en wat blijkt? Strafregels schrijven is eigenlijk nooit weggeweest. 

Weet jij nog andere straffen om die stoute schoffies een lesje te leren?

CC foto: CleverCl@ire