Ouwe sok

Het was de dag na zijn begrafenis. Met de hele familie, gewapend met emmers en bezems, stonden we klaar om het laatste hoofdstuk van zijn leven netjes af te sluiten: door het oude huurhuisje van mijn opa schoon en leeg op te leveren.

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, het werd een lange trip down memory lane. We lachten om de oude foto’s die we tegenkwamen en huilden om mooie herinneringen. Veel van zijn spullen konden weg, zoals bijvoorbeeld dat oude regenpak wat we tegenkwamen in de kast.

Het geldpakhuis van mijn opa
Gelukkig had mijn moeder de tegenwoordigheid van geest om alles nog even te checken voordat het in de vuilniszak verdween. En zo keek ik met grote ogen toe hoe het tasje werd uitgepakt. Er bleek geen regenpak maar een enorme stapel briefjes van 100 gulden in te zitten: de geheime geldvoorraad van mijn opa.

Het regenpak is mij nog het meest bijgebleven, maar al met al hebben we nog veel meer ‘verstopt’ geld gevonden. En ja, de bergplaats onder de matras functioneert inderdaad ook prima als alternatief spaarvarken weet ik sindsdien.

Ouwe sok
Mijn opa hield niet van banken. En al helemaal niet van computers. En daarom bewaarde hij het geld nog liever in zijn ouwe sok dan dat hij het naar de bank bracht. “De enige zekerheid die ik heb, is het geld dat ik hier in mijn eigen handen heb”, was zijn credo. “Ik krijg dan misschien wel geen rente, maar ik kan wel direct bij mijn centen“, zijn favoriete rijm.

En nu, 15 jaar later, lijkt zijn argwaan niet geheel ongegrond.

Anno 2013 lijken de banken namelijk alles behalve stabiel. En los van die onzekerheden regent het de laatste dagen ook nog eens cyberaanvallen op het elektronische betalingsverkeer. Waardoor mensen niet kunnen internetbankieren, niet via I-deal kunnen betalen en incidenteel zelfs niet kunnen pinnen. In eerste instantie haalde ik mijn schouders op; storinkje. Kan gebeuren. Toch?

Noodmaatregel
Maar het blijken hardnekkige aanvallen te zijn en de systemen lijken steeds kwetsbaarder. Gisteren riep het Nibud iedereen op om ervoor te zorgen toch vooral genoeg contant geld bij je te hebben. In geval van nood, voor als de banksystemen een paar dagen plat zouden komen te liggen. En je dus niet meer bij je eigen geld kunt.

Ook had het Nibud nog een tweede advies: mensen die meer dan 100.000 euro aan spaargeld hebben, kunnen hun geld het beste spreiden over meerdere banken. Risicospreiding zullen we maar zeggen. Het zullen allemaal goedbedoelde adviezen zijn, maar het wakkert om veel plaatsen de onrust wel aan. Hoe veilig is het nog om je geld op de bank te hebben staan deze dagen?

Goed voorbereid
Nee, ik ben nog niet in paniek. En nee, ik ben ook niet direct naar de bank gerend om “al mijn geld” weg te halen en veilig te stellen. Maar ik ben wel uit voorzorg even langs de winkel gegaan.

Voor een nieuw regenpak en een paar sokken.

Bron foto: LollyKnit