Overleven in de woestijn

Een naar bericht bereikte Tilburg, en waarschijnlijk heel Nederland, deze week. De directeur van poppodium 013 is samen met zijn vriendin omgekomen tijdens hun vakantie in de Verenigde Staten. Ze bezochten Joshua Tree National Park en reden met een auto door een stuk woestijn. Ze kregen pech en waagden het erop terug te lopen naar de doorgaande weg. Ze zijn overleden door uitdroging. Het lijkt me een gruwelijke manier om aan je einde te komen. Opdrogen in de brandende zon. Bah.

Veertig graden
Het te betreuren tweetal vormt geen uitzondering. Vaker worden toeristen dood aangetroffen in de woestijn. Eén van mijn collega’s wist wat verhalen op te rakelen die hij had gehoord tijdens zijn rondrit door Australië. Toeristen blijken niet altijd de ernst in te zien van een tripje door de woestijn. Totaal onvoorbereid gaan ze weg. Ze hebben wel wat water bij zich, maar lang niet genoeg. En stel dat er echt iets gaande is, dan redeneren ze dat ze niet zo heel ver weg zijn van de bewoonde wereld. Ze beseffen daarbij niet dat ook een korte wandeling in de felle zon fataal kan zijn wanneer de temperatuur boven de veertig graden stijgt.

Brandend rubber
‘Wanneer zoiets je overkomt, mag je nooit weggaan bij de auto,’ wist mijn collega mij te vertellen. ‘Steek een band in de fik. De zwarte rookwolk die je krijgt bij het verbranden van rubber valt wel op. Je hebt dan kans dat je wordt gered. Ga ondertussen onder de auto liggen. Daar is het waarschijnlijk koeler dan in de auto.’

Dezelfde collega vertelde me daarna het verhaal van een Duitser en zijn vrouw die met hun terreinwagen met vierwielaandrijving vast kwamen te staan in de woestijn, kilometers verwijderd van de bewoonde wereld. Ze besloten te gaan lopen. Maar na een aantal kilometer voelde de man aan dat hij het niet zou gaan redden. De man sjokte terug en ging heel wijselijk onder de auto liggen. Zijn vrouw ging verder. Zij zou hulp gaan halen.

Shock
Uiteindelijk werd de Duitse vrouw bij toeval gevonden. Ze was dood. Maar ze had nog water bij zich gehad. Maar wanneer je op het punt staat te bezwijken aan uitdroging is het drinken van water via het spijsverteringskanaal niet langer mogelijk. De vitale organen (zoals de hersenen) krijgen meer bloed dan het maagdarm-kanaal. De maag is niet langer in staat vocht naar het bloed te krijgen. Het slachtoffer wordt misselijk en gaat braken. Zo iemand heeft acuut medische hulp nodig. Voor de vrouw kwam die te laat.

Nadat de herkomst van de vrouw was uitgeplozen, startte men een reddingsoperatie voor de man. Ze vonden hem bij de auto en ondanks dat hij niet bij kennis was leefde hij nog. De terreinwagen die vastzat in het zand hebben ze niet eens weg hoeven te slepen. Wat ze deden was eigenlijk heel eenvoudig: ze lieten lucht uit de banden ontsnappen. Daardoor kregen de banden meer grip op het mulle zand. De auto kon gewoon weer rijden. Had die Duitser dat geweten, dan had ook zijn vrouw het uitstapje overleefd.

Wrang
Het is wrang. Met zoiets simpels als het leeg laten lopen van banden kunnen levens worden gered. Je moet het alleen wel weten. Ik weet het nu, terwijl ik niet van plan ben ooit een woestijn te betreden. Wat heb ik aan die informatie? Niets. Maar laat ik doen wat ik kan: het delen met jullie.

CC foto: Μøỳαл_Bгεлл