Paraderen op een autoband

Woensdagmiddag, 13 mei. De zon schijnt. In een zaal in het Krasnapolsky hotel ontvangen we een briefing over wat er die middag precies gaat gebeuren. ‘ We’ zijn een groep mensen die een slipper-modeshow gaan lopen. ‘ We’ zijn bijvoorbeeld Saar van TMF, Nicolette van BNN en Kassandra van Hollands Next Topmodel. En de slippers in kwestie? Daar is natuurlijk wel iets bijzonders mee aan de hand…

Plakkies heten ze. De nieuwe slippers die vanaf vandaag in de winkels te koop zijn. Dat klinkt niet echt hip zo op het eerste gehoor he? Je denkt bij een merknaam als Plakkies eerder aan iets voor kinderen, iets van pleistertjes ofzo die je dan samen met die vochtige doekjes van Zwitsal, de ‘snoetenpoetsers’, als moeder altijd in je tas zou moeten hebben. Maar Plakkies is het Afrikaanse woord voor slippers. Daar komen ze ook vandaan, Zuid-Afrika. Uit de sloppenwijken in Durban om precies te zijn.

De slipperfabriek
Twee studenten van de Technische Universiteit in Delft richtten vorig jaar in samenwerking met KidsRights een slipperfabriek op, midden in een kansarm gebied in Durban. Ze kwamen op het idee om slippers te maken van oude autobanden. Oude auto-banden! Kampen ze in landen als India en Kenia met het enorme probleem van teveel plastic afval, in Zuid-Afrika worden bergen versleten autobanden gedumpt of verbrand. Je kunt je voorstellen wat dat voor het milieu betekent.

Een nieuwe slipperfabriek waar ongeveer 70 mensen werken, vaak straatarm en met hiv besmet, biedt nu uitkomst. Behalve dat de oude rommel een bestemming krijgt, draagt het bestaan van de fabriek ook bij aan het verschaffen van werkgelegenheid en de werknemers krijgen daar medicijnen als aidsremmers uitgedeeld. Toen ik dat hoorde vond ik dat wel heel bijzonder.

De opbrengst
Maar het gaat verder; tekeningen die kinderen uit de sloppenwijken gemaakt hebben met als thema; ‘dromen’, zijn gebruikt voor de versiering van de slippers en 100% van de opbrengst van de ‘plakkies’ gaat terug naar de gezinnen van de werknemers in de fabriek en weeshuisprojecten in Zuid-Afrika.

Als ik gevraagd wordt om midden op de Dam één van de gezichten, (lees: voeten) te zijn van de lancering van de Plakkies zeg ik meteen ja. Ik lak mijn teennagels met fuchsia roze nagellak en ontmoet de andere voeten in het Krasnapolsky hotel op de Dam. Vanuit daar vertrekken we in witte Plakkies t-shirts en de Plakkies onder onze spijkerbroeken naar verschillende punten in het centrum. Dan lopen we naar de Dam, met een hoop getrommel om mensen mee te lokken naar de catwalk die daar gebouwd is, omringd door een berg autobanden.

Gijs Staverman is de dj en we showen dansend onze nieuwe slippers. Omstanders en belangstellenden klappen mee en bekijken de slippers aandachtig. Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe die dingen eruit zien, want tja… twee studenten en autobanden… wil je zulke schoenen wel??

Maar, ze zijn mooi! Hip en ze zitten goed. Jan Jansen ontwierp ze in opdracht van KidsRights, dus je loopt in fashionable slippers en niet in nerdy, rare robotachtige technische rubbere sandalen. Het is een bijzonder project en ik kan alleen maar zeggen; ze zijn te koop, bij de Bijenkorf en America today en je helpt er echt veel mensen mee. De autobanden krijgen een bestemming, mensen kunnen aan het werk en krijgen daar ook medicijnen, kansarme kinderen kunnen creatief bijdragen en worden gesteund door KidsRights projecten. Sommige mensen zijn ‘goede doelen moe’ en hoe hard ik me daar ook iets bij probeer voor te stellen, vind ik dat echt een hele vreemde reden om mensen die hulp nodig hebben NIET te steunen.

Ik heb mijn Plakkies al een dag aangehad, alle beetjes helpen dus van mij mag het nog lang mooi weer blijven!  *Het regent nu echt pijpenstelen…*

CC foto: Manky Maxblack