Minder stress door planten: hoe groen kan helpen op kantoor om te ontspannen

Plant minder stress

Misschien is je huis al een urban jungle, maar wist je dat een plant ook voor minder stress kan zorgen op kantoor? Een goed excuus om heel wat groene vrienden in te slaan voor op je werk.

Lees ook:
Rupsje nooit genoeg: dit verklaart waarom je zoveel mogelijk planten in huis wil

Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat planten op kantoor een positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. En hoewel eerst nog gedacht werd dat je juist in een schone, opgeruimde omgeving het meest productief zou zijn, is dat idee sterk aan het afnemen. Niet voor niks zie je (of je het nu fijn vindt of niet) vooral veel flexplekken met planten.

Plant minder stress

Japanse wetenschappers van de Universiteit van Hyogo onderzochten wat zowel de psychologische als lichamelijke impact is van planten. En nee, onderzoeker Masahiro Toyoda en zijn collega’s bleven hiervoor niet alleen in het laboratorium, maar deden een studie bij wel 36 werknemers.

Rusten

De proefpersonen moesten drie minuten rusten achter hun bureau wanneer ze zich vermoeid begonnen te voelen. Het grote verschil? In de eerste weken was hun desktop gewoon leeg, terwijl ze later de zorg op zich moesten nemen voor een kleine plant. Daarbij mochten de kandidaten zelf kiezen wat voor groene vriend dit zou worden: een luchtplant, bonsai, San Pedro-cactus, bladplant, kokedama of vetplant.

Stressniveau

Door middel van een vragenlijst werd het stressniveau gemeten van de deelnemers en daarnaast werd ook hun hartslag gecontroleerd. En wat blijkt? Niet alleen het kijken naar, maar ook het verzorgen van de planten zorgde voor een relaxed gevoel bij de werknemers. Daarbij maakte het ook niet uit hoe oud de ondervraagden waren en voor welk type plant ze hadden gekozen.

Plaatjes kijken

Eerder werd ook al door de VU Universiteit Medisch Center in Nederland aangetoond dat zelfs al afbeeldingen van een beetje groen stress op het werk kunnen verminderen en een te hoge hartslag laten dalen. Maar dat niet alleen: een studie van de Universiteit van Wageningen liet nog meer positieve effecten van planten zien. Zo dragen ze bij aan een betere gemoedstoestand, zijn werknemers tevredener en was er minder ziekteverzuim. Kortom, inslaan die handel.

Bron: HLN | Beeld: iStock
Lisa woont in Limburg, maar is stiekem een echte Brabantse. Ze houdt van gekke trends en haar guilty pleasure is foute, Nederlandstalige muziek. Ze is misschien dan wel 27, maar van binnen meer een echte oma. Voor VIVA schrijft ze over het laatste nieuws op het gebied van entertainment, series, reizen, seks, films en boeken. Volgen? Dat kan via @lisahoogmoet op Instagram!