Planten voelen niet, maar handelen wel

planten gevoel

Een groep internationale wetenschappers maakt korte metten met de tendens dat planten zouden kunnen voelen. Planten hebben geen bewustzijn en kunnen dus ook niet voelen als ze platgetrapt of geoogst worden, zegt de groep.

Toch kan een plant het wel voelen als een rups aan zijn blad zit te knabbelen. Door stresshormonen uit te scheiden waarschuwt de plant de groene rakkers om hem heen. Om te voorkomen dat de rups verder gaat scheiden de planten dan biochemische stofjes uit die een rups niet fijn vindt.

Survivor

Omdat een plant geen hersenen heeft en dus niet kan denken, hoef je je niet schuldig te voelen tegenover een verlepte plant in de huiskamer. De plant voélt er namelijk niets van volgens de wetenschappers. Wel weet een plant dat hij gaat sterven. Daardoor kan hij ervoor kiezen te gaan bloeien in een laatste poging zich voort te planten. Planten zullen, net zoals alle mensen en dieren op aarde, er alles aan doen om te overleven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

banner

Bron: EditieNL.nl | Beeld: Pexels, Daria Shevtsova
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.