Plogging? Yogasnuiver? Dit zijn de 18 kanshebbers van de titel Woord van het Jaar (en wat ze betekenen)

woord van het jaar 2018

Appongeluk, treitervlogger, sjoemelsoftware en dagobertducktaks. In eerste instantie lijkt het verband tussen deze woorden ver te zoeken, maar niets is minder waar: het zijn de winnaars van de Woord van het Jaar-verkiezing van de afgelopen edities. Jij kunt nu bepalen welk woord aan het rijtje wordt toegevoegd door te stemmen op je favoriet.

Gedurende het jaar kon iedereen zijn favoriete woord van 2018 insturen. Daarvan heeft Van Dale een shortlist gemaakt, die vandaag bekend werd gemaakt. De achttien kanshebbers:

Balanstrutje

Carrièrevrouw die te veel bezig is met de balans tussen werk en privé om te kunnen doordringen tot de top van het bedrijfsleven.

Blokkeerfries

Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan.

Bomcycloon

Zich zeer snel ontwikkelende (winter)orkaan, waarvan het effect verwoestend kan zijn.

Creditboy

Criminele jongere die zijn slachtoffers (met beloftes, chantage of bedreiging) overhaalt om op krediet mobiele telefoonabonnementen af te sluiten en de daarbij verkregen smartphones aan hem af te staan.

Drankhangen

Met snacks en drank in je ondergoed of comfortabele kleren op een bank of stoel hangen.

Hempathie

Sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen, vooral als die in opspraak komen of ten val worden gebracht.

Intimiteitscoördinator

Iemand die door een filmstudio wordt ingehuurd om er bij filmopnames op toe te zien dat naakt- en/of seksscènes overeenkomstig het draaiboek worden opgenomen en dat de acteurs zich daarbij niet ongemakkelijk voelen.

Kantlijnsporter

iemand die een sport beoefent waarvoor het publiek en de media doorgaans weinig aandacht hebben en waarover in de kranten hooguit kleine berichten verschijnen.

Kwispellezen

Van kinderen met leesproblemen: teksten voorlezen aan een speciaal getrainde hond, waarvan de non-verbale feedback (bijvoorbeeld kwispelen) als leesstimulans wordt ervaren.

Mangomoment

Geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten.

Plogging

Vorm van fitness waarbij men tijdens het joggen afval opruimt.

Practivisme

Activisme dat gemakkelijk in praktijk kan worden gebracht.

Primarkpremie

Kritische benaming voor het lage-inkomensvoordeel, een premiekorting voor bedrijven die hun personeel maximaal 120 procent van het minimumloon betalen, oorspronkelijk bedoeld om het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren, maar in de praktijk ook wel fungerend als loonplafond.

Rooftijdschrift

Zich als wetenschappelijk presenterend tijdschrift of publicatieplatform op internet dat academische of quasi-academische artikelen plaatst tegen betaling van een vergoeding door de auteur(s).

Selfieshopper

Iemand die bij internetwinkels kleding e.d. bestelt om er een selfie in of mee te maken (bijvoorbeeld om daar op social media goede sier mee te maken), waarna hij of zij het product terugstuurt naar de leverancier.

Testosterontweet

In macho- of spierballentaal geformuleerde tweet bedoeld om anderen te imponeren.

Vliegschaamte

Schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.

Yogasnuiver

Iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bijvoorbeeld in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

Wat vind jij hét woord van 2018? Stemmen op je favoriet kan hier tot 17 december om 17.00 uur.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.