Primeur voor Amerika: Joe Biden kiest Kamala Harris als eerste vrouwelijke running mate

Kamala Harris

Mogen we even een applaus voor Kamala Harris. Deze vrouw is namelijk de gloednieuwe running mate van Joe Biden. Wint Biden de Amerikaanse verkiezingen, dan is Harris de eerste vrouwelijke vicepresident. En ook nog eens de eerste zwarte vicepresident én de eerste met een Aziatische achtergrond. Yes Harris, you can!

Lees ook: Man van Serena Williams maakt powerful statement voor Black Lives Matter

Waarom Harris?

Waarom is de keuze nu precies op Kamala Harris (55) gevallen als running mate? (kandidaat voor een tweede positie na de president)  Nogal opvallend gezien de verhitte discussie tussen Harris en Biden vorig jaar. De powervrouw beschuldigde Biden himself van racisme. Volgens Harris zou hij zwarte kinderen in de jaren ’70 niet de kans hebben gegeven om naar witte scholen te gaan. Inmiddels hebben de twee kemphanen het bijgelegd.

Vrouw van kleur

Volgens Verenigde Staten-correspondent Erik Mouthaan heeft Biden deze vrouw graag aan zijn zijde omdat ze een succesvolle politieke carrière in de politiek heeft en ‘een vrouw van kleur’ is. Zo legde hij uit aan RTL Nieuws. ‘Amerika verandert snel van kleur, over dertig jaar zijn witte mensen niet meer in de meerderheid, en de democraten willen dat hun lijst daar een afspiegeling van is.’

Primeurs

De carrière van Kamala Harris wordt gekenmerkt door nogal wat primeurs. Harris is sinds 2016 senator van Californië en werd hiermee direct de tweede zwarte vrouw in de Amerikaanse Senaat. Maar er is meer… Zo was Harris de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco. En nee, we zijn nog niet klaar. Ze kreeg als eerste vrouw een functie bij het openbaar ministerie in de staat Californië. Leuk feitje: ze werkte toen nauw samen met Beau Biden (zoon van) bij het OM in de staat Delaware.

Naar de stembus

En wat is dan nu de rol van running mate Kamala Harris? Kort gezegd: Democraten uit hun stoel zien te krijgen en richting de stembus duwen. En gezien Biden inmiddels de 77 jaar aantikt, neemt ze wat taken van hem over. Ook zal ze haar felle kant op 7 oktober showen in het enige debat met Mike Pence (de running mate van Trump). De Amerikaanse verkiezingen zijn op 3 november 2020. Go Harris!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: RTLNieuws | Beeld: ANP

 

Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.