Rapper Dio: ‘Ik kwam het huis niet meer uit en was volkomen energieloos’

rapper dio

BN’ers die open en eerlijk praten over hun burn-out of hun depressie, het is trend die we met open armen ontvangen. Want zelfs de leukste banen ter wereld en rijkdom en faam hoeven geen garantie voor oneindig geluk te zijn. Ditmaal heeft rapper Dio het taboedoorbrekend stokje in handen. Hij praat in LINDA.Meiden over zijn depressie. 

“In 2018 had ik een album af, maar mijn gevoel zei me dat het niet de goede energie had. Toen ik gastartiesten Hef en Kraantje Pappie uitnodigde om op die plaat mee te doen, zeiden ze onafhankelijk van elkaar dat ze twijfelden of het wel echt ‘mijn’ muziek was. Het was niet zo authentiek als ze van me gewend waren”, begint de rapper. Het leidde ertoe dat Dio zelfs even helemaal wilde stoppen met het maken van muziek.

Dertien in een dozijn artiest

“Achteraf ben ik blij dat die jongens me dat toen vertelden, maar op dat moment was het echt even flink kut. Ik begon tien jaar geleden om een nieuw, fris geluid te laten horen, en nu leek het alsof ik een dertien in een dozijn-artiest was geworden.”

Op zoek naar Dio

De rapper, die in 2007 in samenwerking met The Opposites en Willie Wartaal commercieel succes kreeg met het nummer Dom, Lomp & Famous en die met zijn album Rock & Roll de hitlijsten bestormde, dacht “er serieus over na om te stoppen”. Hierdoor kwam echter direct de vraag bij hem op wie hij zonder zijn muziek was. “Al die jaren ontleende ik mijn identiteit aan de artiest Dio. Als ik die niet meer was, wie dan wel? Ik belandde in een existentiële crisis, een depressie. Kwam mijn huis niet meer uit, liet de gordijnen dicht en was volkomen energieloos.”

Een lange zoektocht

Hoewel hij veel had aan zijn vrienden, is Dio, die eigenlijk Diorno Dylano Braaf heet, uiteindelijk ook naar een psycholoog gegaan. “Dat hielp. Langzaam kreeg ik de structuur terug in mijn leven en voelde ik weer de drang om muziek te maken. Alleen wel helemaal anders: vanuit mijn hart. Oogkleppen op, niet luisteren naar wat anderen van me verwachten, maar maken wat ik tof vind. Na een lange zoektocht heb ik mezelf en mijn sound weer teruggevonden.”

Coen Swijnenberg

Ook 548-dj Coen Swijnenberg sprak laatst openlijk over zijn persoonlijk gevecht. Hij zit sinds afgelopen november thuis met een burn-out en gaf vorige week een update over zijn gemoedstoestand. “Het gaat met mij gelukkig de goede kant op. Dat voelt als een behoorlijke opluchting eerlijk gezegd, want deze winter is ronduit klote geweest. Ook met de leukste baan van de wereld kun je in een burn-out terechtkomen, blijkt maar weer. Gelukkig begint de energie terug te komen en ben ik in staat om weer wat te ondernemen en te genieten.”

Bekijk hieronder een aantal van Dio’s grootste hits en neem een momentje om te dansen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.