Rapper Donnie: ‘Als mijn nieuwe album geen succes wordt begin ik een viskraam’

Op 2 juni kwam zijn nieuwe album ‘BFMJT’ uit dus is het hoog tijd om rapper Donnie, ook wel ‘De Fenomeen’ genoemd, eens beter te leren kennen.

Ik kreeg een mail in mijn inbox: ‘Donnie is terug’. Waar was je naartoe?

“Ik heb een wereldreis gemaakt. Naar alle clubs op het Leidseplein, en weer terug. Het Leidseplein is echt mijn ding. Daar verspil ik negen van de tien keer mijn tijd. Een beetje drinken en dansen, de leuke dingen in het leven die een normaal mens ook doet. Maar ik kom er niet om gezien te worden hoor. Dat soort mensen, daar houd ik niet van.”

Voor die wereldreis stond je in uitverkochte zalen en op Lowlands.

“Ja, dat was gruwelijk. Uitverkochte clubtoers waren altijd al mijn jongensdroom. Het is toch een bevestiging dat je lekker gaat. Als dit artikel goed wordt gelezen dan vier je dat toch ook wel mag ik hopen? Met een champie en toastjes met Franse kaas op de bank. Zo vier ik al mijn successen.”

Je rapt over lijntjes coke en God mag weten wat allemaal meer. Is het echt zo wild?

“Misschien, je moet maar een keer meegaan om te zien hoe het is. Voor mijn optreden op Lowlands was ik wel heel erg zenuwachtig. Toen had ik zoveel gedronken dat ik niet meer zoveel voelde. Dan begin je te ontspannen en neemt de adrenaline het over. Ik ga er beter van presteren. Grey Goose wodka is favoriet.”

Je nieuwe album is geproduceerd door Bas Bron van de Jeugd van Tegenwoordig.

“Klopt, ik vind hem de beste van de hele wereld. Hij draait al zolang mee en is echt het schoolvoorbeeld van een eigen visie en sound. Bas is net als wijn: hij wordt alleen maar beter. Als hij nu een flesje wijn op de veiling zou zijn zou hij tien miljoen opleveren. In het begin moest ik wel wennen aan rappen op zijn beats, het is allemaal erg muzikaal. Geen typische hip hop stijl. Maar mijn nieuwe album is echt Donnie.”

En wat betekent Donnie dan precies?

“Donnie is de definitie van jezelf zijn. Genoeg mensen roepen altijd dat ze helemaal zichzelf zijn, maar als puntje bij paaltje komt trekken ze zich toch veel te veel aan van de mening van anderen. Maar mensen praten toch wel over je, je kunt het niet bij iedereen goed doen. Ik denk dat dit album is wie ik echt ben. Jezelf zijn en schijt hebben aan anderen.”

Ben je een perfectionist?

“Ik ben een designernist. Wat dat betekent? Dan wil je alles designer hebben. Van de meubels in mijn huis tot mijn kleding. Dat vind ik gewoon mooi, dat is hoe ik ben opgegroeid. In dat opzicht ben ik wel veel met mijn image bezig. Maar ik heb mazzel met mijn haar, dan is de basis er al en hoef je de rest alleen nog maar in te kleuren. Het gaat allemaal vanzelf.”

Op je nieuwe album rap je met Raymond van Barneveld en over een tuinslang.

“Het nummer ‘Tuinslang’ is op een grappige manier ontstaan. We waren met de beat bezig toen Bas zei dat het spitsvondig moest zijn. Dat betekent dat iets een dubbele laag moet hebben. Die spitsvondigheid heb ik verwerkt in de lyrics, en het nummer is uiteindelijk bijna in één freestyle take opgenomen. ‘Tuinslang’ gaat over het leuke aspect van volwassen worden. Dit album is onbewust een stuk begrijpelijker geworden dan mijn vorige. De mensen die mij nog niet kennen zullen dit ook snappen.”

En nu? Donnie International?

“In oktober ga ik weer toeren. Ik ben al best bekend aan het worden in België, maar ik wil wel proberen om Duitsland ook mee te nemen. Wat betekent tuinslang in het Duits? Schlauch? Nou, misschien moet ik er maar een vertaling van maken dan. En als dat geen succes wordt dan begin ik mijn eigen viskraam. ‘Donnie’s Vispaleis, alles een goede prijs’. Ik hou van vis, lekker man.”