Rauw water: wat is het en waarom is het in opmars?

water drinken

Tegenwoordig vliegen de gezondheidshypes ons om de oren, de ene nog gekker dan de andere. Dat mensen steeds verder gaan voor een ‘healthy lifestyle’, blijkt wel uit deze nieuwe trend. In de Verenigde Staten zou ‘rauw water’ namelijk in opmars zijn.

Rauw water, what the *#!^@? Precies, dat dachten wij ook. Het gaat hier om ongefilterd water dat rechtstreeks uit de grond komt. Steeds meer gezondheidsgoeroes in de Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat kraanwater niet gezond genoeg is, omdat er tijdens het zuiveringsproces veel mineralen en gezonde bacteriën verloren gaan. Bovendien wordt er fluoride aan toegevoegd. Daarom kiezen ze voor dit alternatief, dat onder andere wordt geproduceerd door het bedrijf Live Water. Dit water is afkomstig uit een bron in Oregon, waar het ‘tienduizend jaar tijd heeft gehad om te rijpen’.

Deskundigen hebben grote twijfels bij de nieuwe gezondheidshype. Volgens Vince R. Hill, hoofd van het centrum voor ziektepreventie en -bestrijding met betrekking tot water, bevat rauw water inderdaad meer mineralen, maar zitten er ook risico’s vast aan het drinken ervan. Er is namelijk – je zou het niet verwachten – weliswaar een reden waarom drinkwater gefilterd wordt. ‘Dit ongefilterde water bevat bacteriën, virussen en parasieten die je ernstig ziek kunnen maken. Daar wegen de gezondheidsvoordelen van de mineralen al helemaal niet tegen op,’ vertelt Hill aan Washington Post.

Duidelijk. Wij houden het gewoon lekker bij kraanwater.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron New York Times, Washington Post | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.