Red de binnenstad met je pinpas

Als ik iets nieuws nodig heb, koop ik dat het liefst in Meppel. Dat gevoel heb ik al jarenlang en meestal lukt het me om mijn aankopen lokaal te houden. Dat ik daarmee ook nog een goede daad doe, is mooi meegenomen.

Onze binnenstad is opvallend levendig. Er zijn talloze leuke winkels, met een gevarieerd aanbod van kleding, interieurartikelen, boeken, voedingswaren etc. Net als iedere andere (middel)grote Nederlandse stad, eigenlijk. Maar de laatste jaren ontstaat er op steeds meer plekken leegstand. Reden: mensen kopen hun spullen online. Lekker makkelijk, vooral bij producten die je toch niet hoeft te passen of proeven.

Weet waar je koopt
Maar al dat online kopen betekent wel dat de winkels het moeilijk hebben. Om die reden is Boekhandel Broekhuis, met vestigingen in alle grote Twentse steden, een actie begonnen onder de noemer “Weet waar je koopt”. De eigenaar wil de consument bewust maken van de leefbaarheid van de (binnen)stad en het koopgedrag, volgens de Twentsche Courant Tubantia. Heel goed natuurlijk, maar dat lukt niet alleen door een noodkreet uit te zenden.

In plaats van alleen te roepen, gaan de Twentse ondernemers nu ook echt iets dóén om de consument tegemoet te komen. Op één centrale website gaan winkels hun collecties presenteren zodat je al rustig in je browser kunt kijken wat er allemaal te krijgen is, waarna je het in de stad kunt kopen. Ik zie hier persoonlijk niks in want winkelen via de browser vind ik een crime, maar er schijnen veel mensen van te houden, dus dan is zo’n initiatief alleen maar toe te juichen.

Doe mij maar een echte winkel
Ik hoop dat het werkt. Want met het failliet van de Free Record Shop zijn de muziekwinkels al uit de meeste steden verdwenen, en ik zou het heel erg vinden als hetzelfde gebeurde met andere winkels. Ik hou gewoon niet van browsershoppen. Doe mij maar een echte winkel in een gezellig centrum. Als ik daar een keer wat meer uitgeef omdat ik naar de stad ga voor een boek en mijn aandacht per ongeluk wordt getrokken door een tassenetalage die ik op internet niet had gezien, vind ik het ook niet erg: ik draag bij aan de leefbaarheid van de stad. Daar heb ik best wat extra aankopen voor over.

CC foto: Daveness_98