Saar Koningsberger: ‘Ik was altijd al een thrillseeker’

Ze sliep bij vreemden voor TMF, hield het 29 dagen vol in ‘Expeditie Robinson’ en was strandwacht op Bondi Beach voor ‘Try before you die’. Kortom: Saar Koningsberger (26) kicks ass. Maar hoe rock-’n-roll is haar privéleven?

Ben je nog steeds die dare devil die we uit onder andere ‘Expeditie Robinson’ kennen?
“De tijd van rennen, jagen en haasten is nu wel voorbij. Vroeger was ik een ontzettende stuiterbal met een grote waffel. Nu ben ik rustiger, bewuster en ik geniet veel meer van wat ik heb. Ik reis graag, heb de liefste vriend van de wereld en een geweldige familie. Ik mag hopen dat die wilde haren er nu een beetje af zijn.”

Is dat ouder worden volgens jou?
“Ik heb wel moeten leren om dat opgejaagde gevoel los te laten. Ik heb mijn hele carrière heel veel gewerkt. Toen ik net bij TMF zat, maakte ik weken van tachtig uur. Ik mocht zeven programma’s maken, awardshows presenteren voor dertigduizend man. Het was een überkick aan de ene kant, maar ook letterlijk killing. Ik durf het geen burn-out te noemen, maar ik was wel erg moe. Op een gegeven moment zat ik erdoorheen. Ik wilde alleen maar in bed huilen onder een deken. Dat 
heb ik een week gedaan. Toen kon ik er weer tegenaan. Ik blijf er ook weer niet te lang in hangen. Daar heb ik te veel energie voor.”

Ben je bang om voor party pooper uitgemaakt te worden?
“Ja, dat is het pleaserige in mij. Ik wil dat iedereen het naar z’n zin heeft en mij leuk vindt. Ik ben me ervan bewust dat het niet altijd kan, maar toch trek ik me dat heel erg aan. Daarin kan ik te ver doorschieten, dus dat ik mijn eigen gevoel wegcijfer. Als iemand zegt: ‘Ah toe, kom nou mee?’, dan ga ik snel overstag. Het is moeilijk om daar een balans in te vinden, zeker in dit vak. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Daarom praat ik met mensen die me daarbij kunnen helpen. Ik wil uitvogelen wie
ik nu precies ben en waarom ik dingen op een bepaalde manier doe. Maar ik denk dat heel veel mensen dat wel hebben. Toch?”

“Mijn moeder is me ontzettend dierbaar. Ze weet alles van me. Ik kan werkelijk alles tegen haar zeggen. Van jongs af aan hebben we al een heel goede band gehad. We zijn altijd met z’n drietjes (Saar heeft nog een broertje, red.) geweest. Mijn moeder is een paar jaar geleden hertrouwd. Het is heerlijk om te zien dat er iemand in haar leven is die haar gelukkig maakt. Ik ken mijn stiefvader al mijn hele leven. Hij heeft twee kinderen uit een eerdere relatie, dus we zijn nu met een groot gezin. Ik vind het fijn om thuis te komen en om bij mijn familie te zijn. Dan ben ik op mijn gelukkigst.”

Hoe rock-’n-roll is jouw leven?
“Een stuk minder dan vroeger. Ik ga echt nog wel stappen, maar niet meer zo vaak. Dan drink ik wodka en heel soms gebruik ik drugs, zoals xtc. Maar dat gebeurt zelden. Van blowen word ik echt niet gelukkig, eerder paranoïde. Alleen de lach of de vreetkick is eigenlijk leuk. Ik ga trouwens niet helemaal uit mijn pan hoor. Daar hou ik niet van.”

Wat doen drugs voor jou?
“Ik word er blij van. Kan lekker met mensen kletsen en alles is leuk en mooi. Ik kom best vaak op feestjes en ik schrik van de hoeveelheid drugs die er gebruikt wordt. Ook door jonge moppies. Het lijkt soms wel alsof ze elk weekend bewust helemaal naar de klote gaan. Ik vind het verontrustend dat er een generatie is die denkt dat een pil er standaard bij hoort. Als ik dat om me heen zie, haak ik al snel af. Ik ben ook blij met een drankje. Vroeger had
ik zoiets van: oeh ja, drugs. Dat was dan spannend. Maar nu ken ik het wel. Geef mij maar gewoon een lekker wodkaatje.”

Dus het wordt een rustige Koningsdag?
“Veronica organiseert dit jaar een festival: Kingsland. Grote kans dat ik daar te vinden ben om verslag van te doen.”

Meer lezen? Kijk in VIVA 18, tot 29 april in de winkel.

Bron: VIVA 18
Fotografie: Rachel Schraven