Samen met je lief slapen is slecht

Je hoort het mensen wel eens zeggen: dat ze niet kunnen slapen als hun lief niet naast ze ligt. Zal best dat sommigen dat zo ervaren, maar het geheim voor een lange en gelukkige relatie zou juist zijn om níet in hetzelfde bed te slapen.

Want als je apart slaapt, zijn niet alleen nachtelijke irritaties over gesnurk, getrek en gewoel verleden tijd, los van je partner slapen zou überhaupt beter zijn voor je gezondheid. Dat zegt althans een Britse onderzoeker.

Volgens die onderzoeker Neil Stanley zijn tweepersoonsbedden geen goed recept voor fijn slapen en ook voor relaties zijn ze niet bevorderlijk. In een standaard tweepersoonsbed heb je vaak namelijk minder plek dan wanneer je alleen slaapt. Als je partner beweegt of aan het dekbed trekt, is de kans groot dat jij ook (een beetje) gestoord wordt in je nachtrust.  

En slecht slapen is niet alleen slecht voor je humeur (en dus voor je huwelijk/relatie?), het zou ook het risico verhogen op depressie, hart- en vaatziekten, beroertes, ademhalingsproblemen en nog wat nare dingen.

Weet je wat ik, naast de leuke dingen, vervelend vind aan samen slapen? Dat je een tweepersoonsdekbed nooit helemaal om je heen kan stoppen, zo achter je rug. Je hebt altijd zo’n open ‘gat’ tussen je bedpartner en jijzelf in en dat is koud. Als je niet helemaal tegen elkaar gezogen ligt dan. Niet apart slapen, maar aparte dekbedden is dus mijn formule ;-)

Slaap jij in een ander bed dan je partner of doe je juist geen oog dicht zonder hem/haar?

CC foto: Evil Erin