Schrijf je eigen in memoriam

Stel je bent hoofdredactrice van een plaatselijk prutskrantje. Dag in dag uit ben je druk met stukjes schrijven over geraniums of over wanneer het plaatselijke kerkkoor weer een optreden geeft.

Als een van de dorpsbewoners komt te overlijden, ben jij degene die een in memoriam moet schrijven, maar hallo, daar heb jij toch helemaal geen tijd voor?!

‘Overlijdensgolf’
Zo denkt de hoofdredactrice van de krant in een dorpje in het Engelse graafschap Wiltshire er tenminste over. Omdat de inwoners van het dorpje veelal stokoud zijn, is de vrouw bang voor een ‘overlijdensgolf’.

Lekker handig
De vrouw vindt het namelijk nu al vervelend om de hele tijd aan de dominee te vragen om een kort verslag over de overledene, laat staan als er echt een overlijdensgolf komt. Daarom zou het volgens haar handig (!) zijn als de oudjes het zelf deden, want nabestaanden hebben wel andere zorgen op zo’n moment en vaak hebben ze er ook niet zoveel zin in.

Belachelijk en in en in triest
Zie je het al voor je? Iemand die zich op zijn oude dag bezig moet gaan houden om een in memoriam over zichzelf te schrijven? Ik vind het echt belachelijk en in en in triest dat die oude mensen zich nu op deze  manier bezig moeten gaan houden met hun eigen dood.

Al jaren op de plank
Saillant detail: De vrouw is zelf 87 jaar. Waarschijnlijk heeft ze haar eigen in memoriam al jaren op de plank liggen omdat niemand die voor haar wil schrijven. Want ja, dat er mensen doodgaan is natuurlijk niet erg, maar wel als zij daar weer extra werk aan heeft.

CC foto: h.koppdelaney