Selfies: niet goed voor ons zelfbeeld

selfie

Gaven we onszelf vorig jaar nog een dikke acht, dit jaar beoordelen we ons lichaam nog maar met een schamele zeven. Dat blijkt uit VIVA’s grote zelfbeeldonderzoek. Neemt de liefde voor ons lijf af?

Wellicht dat de overdosis bloot op tv en social media niet echt meehelpt. Eén op de tien respondenten zegt zich meer onzeker te voelen na het kijken van programma’s als Adam zkt Eva en Blootgewoon. En maar liefst 62% is van mening dat de stroom positieve info en foto’s op Facebook, Twitter en Instagram killing is voor ons zelfbeeld.

Meer cijfers

31% trekt makkelijk haar kleding uit in bijzijn van anderen, 6% doet dat alleen bij haar partner. 92% werpt regelmatig een blik in de spiegel op haar naakte lijf, 2% doet dat nooit. 44% vergelijkt zichzelf regelmatig met anderen die online selfies plaatsen.

Maar wat vinden we het mooist aan onszelf? 18% gaat voor de ogen, 11% is trots op haar boezem. Haar, gezicht en verhouding scoren ook goed met 10%. Minder mooi vinden we onze buik (29%), benen (19%) en billen (11%).

De perfecte profielfoto

Social media lijken dus een grote rol te spelen in de vorming van ons zelfbeeld. 24% wordt onzeker omdat anderen er zo perfect uitzien. 23% zet alleen perfecte fotos’s op Facebook en 71% vindt dat haar ego gestreeld wordt als die foto geliked wordt op Facebook of Instagram. Toch vindt 44% dat mensen die veel selfies plaatsen, in werkelijkheid onzeker zijn.

Meer cijfers en resultaten lezen? Het complete zelfbeeldonderzoek vind je in VIVA 28, die nu in de winkels ligt.
Tekst: Annemarie van Looij. Beeld: mindof / 123RF Stockfoto