Shirt of tuniek?

Tuniek, tuniek, tuniek…. Hoe vaker ik het woord zie of hoor, des te vreemder ik het woord vind. Een woord waar ik niet te lang over na moet denken dus!

Waar komt dat woord vandaan?
De tuniek is eigenlijk de moderne vorm van de tunica. Een tunica werd gedragen in het Romeinse Rijk, zowel door mannen als door vrouwen. Alleen droegen vrouwen vaak nog een kledingstuk over de tunica heen, genaamd de stola, om zo blote benen te bedekken. Tegenwoordig doen wij dat anders….

Ja, daar hebben we die leggings, treggings en jeggings voor. De beenhulsels, die de een afschuwelijk vindt en de ander de uitvinding van de eeuw, worden veel gedragen onder tunieken. De tunica van vroeger wordt beschreven als een lang kledingsstuk dat werd vastgesnoerd rond het middel. Maar wat is nou tegenwoordig te herkennen als een tuniek?

Wanneer is het een tuniek?
Alle shirtjes lijken hedendaags wel tuniek genoemd te worden. Het enige wat ze gemeen hebben is een langere lengte. In mijn ogen hoort een tuniek ook nog vastgeknoopt te worden op je middel of heeft het een elastiek-rand, dan is het een échte tuniek!

Volgens mij is gewoon alles wat net geen jurk is standaard een tuniek. Het kledingstuk is ideaal om buikjes mee weg te werken. Althans…als het elastiek zich ergens onder de borst bevindt en niet op de buik zelf. Anders komt het elastiek zo te zitten dat de tuniek precies de vorm van je buik toont.

Wat moet er toch onder?
De vraag blijft  toch vaak.. wat trek je er nou onder aan? Er zijn genoeg vrouwen die niet van die strakke leggings, treggings en jeggings houden. Wat dan? De meeste tunieken zijn toch echt niet lang genoeg om te combineren met een panty of maillot. Een (half)lange rok eronder geeft vaak ook niet het gewenste resultaat omdat een tuniek altijd al wijd valt net als de rok.

Ik zou, wanneer je niet van die te strakke dingen houdt, kiezen voor recht uitlopende jeans en niet voor wijder uitlopende jeans. Rechte jeans vind ik onder een tuniek vlotter ogen omdat dan niet beide kledingstukken wijd uitlopen.  Maar goed, meningen verschillen en kleding lijkt bij iedereen weer anders!

Wat draag jij onder je tuniek?

CC foto: Idhren