Sigrid ten Napel exit bij ‘Wie is de mol’: ‘Ik wilde echt al vanaf m’n elfde meedoen’

Het spel neemt steeds grimmigere vormen aan. Er werd gemikt met lasso’s, geschoven met hooibalen en er was het bloedblad bij een potje koehandel. Uiteindelijk was het actrice Sigrid ten Napel die het veld moest ruimen.

Tekst: Eline Krak, beeld: Michel Schnater

‘Het lammetje is geslacht,’ zei Margriet van der Linden in ‘Moltalk’.
“Alles wat Margriet zegt, kun je natuurlijk op een bepaalde manier lezen. Ik kan haar manier van praten wel waarderen. Ik geloof dat ze me met ‘lammetje’ niet bestempelde als de zwakste. Ik was eigenlijk meer onder de indruk hoe iedereen met mijn lot was begaan bij ‘Moltalk’.”

Hoe heb je ‘WIDM’ beleefd?
“Meedoen aan ‘WIDM’ was voor mij altijd al een wens, echt al vanaf m’n elfde. Zo heb ik het vorig jaar ook aan mezelf verkocht, als een soort cadeau. Ik zei tegen mezelf: ‘Sig, doe nou ff niet moeilijk, gun jezelf dit.’ En toen begon de ervaring vanzelf. Ik kwam terecht in een wereld die te vergelijken is met een fantasiewereld, met een groep volwassenen die er stuk voor stuk helemaal in op gaan. Ik voelde me weer een jong kind, op allerlei vlakken. Verbazing, bewondering, noem maar op. Toen ik het naderhand in televisievorm terugzag, was ik echt trots, het ziet er waanzinnig uit. Van productie tot regie: ook iedereen achter de schermen is er vol overgave aan bezig.”

Waarom doe je eigenlijk nooit mee aan zulke programma’s? We willen meer van je zien!
“Omdat mijn passie ligt bij acteren. Alles wat losstaat van mijn acteerwerk, zoals meedoen aan spelprogramma’s, is voor mij bijzaak. Als ik bekendheid kan inperken, doe ik dat. Natuurlijk, het hoort erbij, maar ik heb er nooit bewust voor gekozen. Hard werken zorgt ook voor snoepreisjes. Die had ik tot nu toe altijd afgezegd, maar voor deze ene keer niet.”

‘Ik heb heel wat opdrachten per ongeluk verkloot, dat was echt geen mollen’

Denk je dat het voor jou, met je acteer-skills, makkelijker was om zo’n spel te spelen?
“Nee, want de hele ervaring is zo overweldigend dat je er bijna geen controle meer over hebt. Ik ben van mezelf best wispelturig, schiet alle kanten op en spreek mezelf nogal eens tegen. Beter gezegd: ik kan gewoon niet om mezelf heen. Ik heb heel wat opdrachten per ongeluk verkloot, dat was echt geen mollen. Alles wat je ziet, ben ík. Inclusief de momenten bij de eliminaties, waar ik zes keer aan het sterven was van de spanning. Als ik de Mol was geweest, had ik natuurlijk wel flink kunnen acteren.”

Je had dus wel een goede Mol geweest als ze je hadden gevraagd?
“Iedereen wordt gevraagd of ze de Mol zouden willen zijn. Maar ik wilde niet. Ik had het misschien alleen gedaan omdat ik dan de zekerheid had dat ik alles mee zou maken. Het is een onbeschrijfelijke ervaring om je als volwassen mens aan zo’n imaginaire wereld over te geven, en dat kan alleen als kandidaat. De Mol is te berekenend, waardoor je je veel minder kunt overgeven aan het spel.”

Je afscheid was best emotioneel. Had je dat verwacht?
“De hele reis is emotioneel, want je bent ontwricht. Alles staat op losse schroeven, je bent 24 uur per dag met het spel bezig. En mijn vertrouwen werd natuurlijk geschaad door mijn buddy Jochem, dat heeft wel bijgedragen aan m’n ondergang. Als je daardoor dan naar huis moet, is dat best jammer. Maar als ik nu terugkijk, had ik niet veel anders gedaan dan hoe ik het nu heb gedaan. Het is beter om naar huis te gaan, dan om in het spel te blijven en die constante twijfel te blijven houden.”