Sneller vergunningen voor festivals: ‘Kan hele mooie zomer worden’

festivals

Alle festivalliefhebbers opgelet: nu het een stuk beter gaat met de coronacijfers, lijkt het erop dat er een hele mooie zomer aan komt. Een zomer mét festivals. Partijen in de Tweede Kamer willen meer ruimte voor festivals, kermissen en andere culturele activiteiten. Een motie van VVD-kamerlid Pim van Strien roept het kabinet op om te zorgen dat de overheid sneller en meer vergunningen hiervoor verleent. 

Betekent dit het begin van de Summer of Love?

Mooie zomer

Van Strien zegt dat als het zo doorgaat met de coronacijfers, ‘het nog wel eens een hele mooie zomer kan gaan worden’. Hij vindt ook dat de overheid er nu wel voor moet zorgen dat de ondernemers in de festival- en cultuursector de ruimte moet krijgen om op tijd vergunningen te krijgen. ‘Vergunningen mogen straks geen probleem zijn, daarom wil ik dat de vergunningverlening deze zomer sneller en makkelijker wordt’, zegt Van Strien. ‘Zodat we straks eindelijk weer maximaal van al dat moois kunnen genieten dat culturele ondernemers ons te bieden hebben.’

Overigens is niet iedereen hier blij mee. Gemeenten maken zich meteen zorgen, want als er veel evenementen worden toegestaan, kunnen er ‘onhoudbare situaties’ ontstaan. Of de Tweede Kamer de motie daadwerkelijk zal aannemen, blijft dus nog even de vraag.

30 juni

Afgelopen week kwam al het fantastische nieuws naar buiten dat er vanaf 30 juni weer volledige evenementen mogelijk zijn. Op voorwaarde dat alle bezoekers een negatieve test – van maximaal veertig uur oud – kunnen laten zien. Ook kunnen de bezoekers een bewijs laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad. De 1,5 meter-afstand regel gaat dan overboord en mondkapjes zijn dan niet nodig.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images
Viva's Avalon (29), woonde een jaar in Valencia om de Spaanse taal te leren, maar leerde hier vooral de Spaanse menukaart én de wijnen kennen. Inmiddels is ze weer terug in Amsterdam met hondje Sjaakie waarmee ze graag door het park of bos wandelt. Eenmaal thuis is ze vooral bezig met haar kamerplanten in leven houden of koken voor vrienden. Volg haar avonturen op IG: @avalon_b.