Spoedcursus: Juichen voor België

Nu Nederland officieel uit de race is voor het EK van 2016, zit er niets anders op dan andere bezigheden te zoeken voor aankomende zomer. Het oranje jurkje moeten we helaas aan de wilgen hangen, maar we blijven positief: de voetbalvibes nog niet. Want wij presenteren jullie: een snelcursus ‘Juichen voor België’!

De grootste prestatie van onze zuiderburen op een EK is de tweede plaats op het kampioenschap in 1980. De laatste keer dat België op een EK in actie kwam was in 2000, toen het EK plaatsvond in Nederland en België. Tijdens het WK van 2014 begon België weer aan een opmars. Een paar extra supporters zijn dan natuurlijk altijd welkom!

Snelcursus

Welke kleuren moeten we aan? Het simpele ‘alles oranje’ kan helaas niet meer. De Belgische kleuren zijn zwart, geel en rood. Vooral die laatste kleur is belangrijk, dus houd bij twijfel altijd rood aan. De bijnaam van de Belgische ploeg is namelijk de ‘Rode Duivels’. Alles met duivelsoortjes wordt daarom ook op prijs gesteld. Dat ‘sexy duivel kostuum’ van Halloween kunnen we dus in de zomer weer hergebruiken. Heineken mogen we ook in de kast laten staan deze zomer. Neem in plaats daarvan maar een Duvel. Past ook weer goed bij het kostuum.

Voorstelrondje

Maar voor wie juichen we eigenlijk? Deze mannen van het Belgische team zijn wat ons betreft echt het gillen waard.

GettyImages-483035722
Beauty Hazard
Eden Hazard speelt in het team bij voorkeur als aanvallend middenvelder. Buiten de interland periodes is hij te vinden bij de Engelse club Chelsea.

West Bromwich Albion v Chelsea - Premier League
Thi-wow
Thibaut Cortois (Zeg: tie-boo kor-toe-a) is tijdens wedstrijden van België altijd in het doel te vinden. Verder speelt de eerste doelman van België voor de Spaanse ploeg Atlético Madrid, in dezelfde functie.

FC Barcelona Unveil New Signing Thomas Vermaelen
Vermae-kelijk
Thomas Vermaelen is als verdediger van het Belgische team vaak in het midden of op links te vinden. Ook in Spanje begint hij een naam te maken met zijn prestaties voor FC Barcelona. Leuk feitje, Thomas heeft ook enkele jaren voor Ajax gespeeld. Oh, en hij heeft jukbeenderen waar je u tegen zegt.

GettyImages-482081982
Miracle-las
Kevin Mirallas rent bij het Belgische team het liefst als aanvaller over het veld. Tijdens kantooruren is hij te vinden bij de Engelse club Everton. Daar speelt hij als nummer 11, maar in mijn hart is hij nummer 1.

GettyImages-488725778
Beauty Hazard II
Thorgan Hazard functioneert als aanvallende middenvelder. Het is dus altijd een gezellige familiereünie op het middenveld, want Thorgan is inderdaad het ‘broertje van’. Met de Hazard familiegenen is in elk geval niks mis. De rest van het jaar zit Thorgan in Duitsland, bij Borussia Monchengladbach.

PFC CSKA Moscow v FC Zenit St. Petersburg - Russian Premier League
Nico-lere
Nicolas Lombaerts staat tijdens wedstrijden van België als verdediger op het veld. De rest van het jaar zoekt hij het iets kouder op. Dan speelt hij namelijk bij Zenit Sint-Petersburg in Rusland. Maar voor die glimlach zou ik met alle liefde een aantal bevroren vingers trotseren.

Tottenham Hotspur v Everton - Premier League
Voor-tongen
Jan Vertonghen heeft de neiging in de verdediging te schieten. Hij speelt vaak of als centrale verdediger of als verdedigende middenvelder. Na jaren voor Ajax te hebben gespeeld, vertrok hij in 2012 naar Engeland om voor Tottenham Hotspur de voetbalschoenen aan te trekken.

We moeten helaas twee jaar langer wachten op die ene maand waarin we ongegeneerd oranje kunnen dragen, maar dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. De leeuw blijft misschien in zijn hempie staan, maar met onze Rode Duivels blijven we in elk geval lekker warm van de zomer.

Beeld: Getty