Spoedcursus: omgaan met irritante familievragen

rebecca_site

De feestdagen komen er weer aan. Sinterklaas, kerst, Oud & Nieuw, we moeten er weer aan gaan geloven… Ontzettend gezellig, maar het betekent in veel gevallen ook een heleboel familie. Op zich geen probleem, maar ik kan persoonlijk echt geen irritante familievraag meer horen. Who’s with me?

Door: Rebecca Hagens

Elke familiegelegenheid is het hetzelfde verhaal. ‘Ben je nou nog single?’ Of de relatievariant: ‘En, wanneer horen we de trouwklokken?’ Natuurlijk zijn er genoeg familieleden die deze vragen alleen maar goed bedoelen, maar na een aantal jaren dezelfde vragen word je dat wel een beetje zat. Nu de decembermaand bijna is aangebroken, wordt het tijd om te leren omgaan met deze irritante familievragen. Hoe je reageert, hangt af van het effect dat je wilt bereiken. Je kunt kiezen om de vraag te ontwijken, confronteren of er nader op in te gaan. Let the spoedcursus begin!

Irritante vraag 1: ‘Ben je nou nog single?’

Ontwijken: “Waarom? Heb je interesse?”
Confronteren: “Als ik een relatie heb die ik wil bespreken, ben jij de eerste die het hoort.” Maak dan ook gelijk duidelijk dat je het niet fijn vindt om steeds gevraagd te worden naar de relatiestatus. De mate van beleefdheid hangt hierbij af van degene die het vraagt.
Nader op ingaan: Vertel de waarheid over je laatste break-up, de interessante mensen waarmee je gedatet hebt het afgelopen jaar of waarom geen zin hebt in een relatie op dit moment. Dan heb je ook gelijk iets om over te praten tijdens de koffie.

Irritante vraag 2: ‘Ben je aangekomen?’

Ontwijken: “Wat leuk dat je het ziet! Jij ziet er ook goed uit!”
Confronteren: Probeer op een rustige manier duidelijk te maken dat die vraag onprettig kan zijn. Zeg bijvoorbeeld dat jij zoiets zelf niet snel zou vragen, omdat het best pijnlijk kan zijn om te horen.
Nader op ingaan: Vertel hoe moeilijk je het vindt om je gewicht de laatste tijd op peil te houden. Wellicht hebben zij nog tips of suggesties die je kunnen helpen. Goed gespreksonderwerp terwijl je een stuk taart naar binnen werkt.

Irritante vraag 3: ‘Oh, heb je nog steeds diezelfde saaie baan?’

Ontwijken: “Heb je het niet gehoord? Ik heb de loterij gewonnen en reis nu alleen maar. En hoe gaat het bij jou?”
Confronteren: Vertel zonder schaamte over je positie en noem de positieve kanten. En die positieve kanten mag je er dan best inwrijven.
Nader op ingaan: Misschien kunnen ze je wel helpen. Vraag of zij iets weten over mogelijkheden voor jou. Misschien hebben ze contacten die je kunt benaderen of ideeën over hoe je door kunt breken in de branche waar je echt in wil werken.

Irritante vraag 4: ‘Zijn jullie al bezig met kinderen krijgen?’

Ontwijken: “Nee, we gebruiken nog steeds condooms. En, hoe gaat het met jouw sexleven?”
Confronteren: “Dat is een interessante vraag. Helaas heb ik geen antwoord voor je.” En laat het daarbij. Zo maak je snel duidelijk dat je geen zin hebt om dit onderwerp aan te breken.
Nader op ingaan: Als je je vertrouwt voelt bij de persoon die het vraagt, kun je wellicht vertellen over je plannen of problemen. Advies of steun kan altijd helpen.

Irritante vraag 5: ‘Wanneer kunnen we de uitnodigingen voor jullie huwelijk verwachten?’

Ontwijken: “We wachten tot een reality show ons verhaal oppikt. Daarna moeten we wel even wachten tot het eerste seizoen wordt opgenomen.”
Confronteren: Wees kort en bondig. Dit onderwerp is persoonlijk en er is geen nieuws. “We laten het weten als er nieuws is.”
Nader op ingaan: Laat je familieleden weten hoe jullie tegenover het huwelijk staan. Of je nou prima vindt hoe het nu gaat, of helemaal niet gelooft in het huwelijk. Gooi het eruit boven de gourmet.

Deze december is jouw tijd om uit te blinken. Geen gestotter op het moment suprême, maar gelijk een goede reactie. Niemand wil immers middenin de nacht rechtovereind in bed zitten, het antwoord roepend dat je eigenlijk overdag had moeten zeggen. En lukt het niet, dan is er altijd nog volgend jaar.

Beeld: iStock