Vandaag is de sterfdag van Whitney Houston: dit is waarom we haar niet mogen vergeten

whitney houston

Ze wordt de wegbereider van Beyoncé genoemd, ze trad op als hologram naast Christina Aguilera en onze eigen Glennis Grace brengt in september van dit jaar een groot eerbetoon aan wijlen Whitney Houston. Op dat Whitney Houston niet vergeten mag worden, staan wij vandaag even stil bij haar overlijden. Vandaag exact zeven jaar geleden.

Overlijden

11 februari 2012 was een tragische dag in Beverly Hills en voor de rest van de wereld. Op 48-jarige leeftijd werd Whitney Houston dood gevonden in het bad van haar hotelkamer in het Beverly Hills Hotel. Volgens de lijkschouwer stierf Houston door verdrinking, mogelijk na een hartaanval te wijten aan een medisch probleem en het gebruik van drugs.

Afscheid

Hoewel haar uitvaart groots werd ‘gevierd’ – Alicia Keys, Stevie Wonder, Beyoncé, Jay-Z en Elton John waren aanwezig – werd de herinnering aan ’s werelds succesvolste zwarte zangeres aller tijden getroebleerd door haar drugsverleden, de explosieve relatie met Bobby Brown, de verdeling van de erfenis en de psychische problemen van dochter Bobbi Kristina Brown.

Na het overlijden van haar moeder werd Bobbi van alle kanten gemanipuleerd – ook door haar directe naasten – in de hoop mee te dingen in de erfenis. Op 31 januari 2015 werd Bobbi Kristina op 22-jarige leeftijd buiten bewustzijn met haar gezicht naar beneden in bad gevonden. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis en maandenlang in kunstmatige coma gehouden. De dochter van Whitney Houston overleed op 26 juli 2015.

whitney houston

Rest in peace?!

Na al deze tragische gebeurtenissen zou je hopen, wensen, verwachten dat Whitney Houston – en haar dochter – met rust worden gelaten en dat hun herinnering in ere wordt hersteld. Maar zolang je bezit bent van het publieke domein, zullen profiteurs altijd op de loer liggen. Zo was het meneer Kanye West die begin vorig jaar een intieme drugsfoto van Whitney Houston opkocht tijdens een veiling om te gebruiken als coverfoto voor het album van Pusha T (die onder contract staat bij Kanye’s label).

Op de foto is te zien hoe de wastafel van de zangeres ligt bezaaid met crack, cocaïne, sigaretten en drank. Kanye twijfelde geen moment en kocht de rechten van de foto voor 85.000 dollar (ruim 72.000 euro). Hij belde Pusha T midden in de nacht: ‘Ik heb geen goed gevoel over het artwork dat we nu hebben. Ik heb iets anders, maar dat kost $85.000,-. Dit is wat mensen moeten zien bij je muziek, ik betaal het zelf wel.’

En zo werd een intieme foto van Whitney Houston, destijds waarschijnlijk gemaakt door een familielied – ook vrij cru –, de cover van het album van Pusha T.

whitney houston

Can I Be Whitney?

Toch lijkt er langzaamaan – en thank God – sprake te zijn van eerherstel voor Whitney Houston. Het gaat minder over haar drugsgebruik en overlijden, meer over haar muziek en prestaties. Deze Whitney-wederopstanding danken we deels aan twee documentaires: Whitney: Can I Be Me en Whitney, geproduceerd door haar familie. In beide documentaires worden de perikelen van Houston’s leven onder de loep gelegd, maar wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij haar talent voor muziek én haar talent om zich als Afro-Amerikaanse staande te houden in een witte wereld vol commercie.

A tribute by Glennis Grace

Ook bleek de wereld behoefte te hebben aan eerherstel: de Whitney-tribute The Greatest Love of All Show heeft twee jaar lang over de wereld getoerd. Ook in Nederland is de vraag gróót. De tickets voor de show van Glennis Grace, WHITNEY – a tribute by Glennis Grace, gaan zo hard dat er een extra show is aangekondigd op zondag 8 september in Rotterdam Ahoy. Glennis zegt hierover: ‘Het blijft onwerkelijk en een eer dat er zoveel animo is voor de show! Ik vind het echt fantastisch om dit te mogen doen, om alles te geven voor dat ene doel: Whitney Houston en haar prachtige, tijdloze muziek eren.’

In 2018 stond Grace al twee avonden in een uitverkocht AFAS Live en op 26 oktober brengt ze de show naar de Lotto Arena in Antwerpen. Grace: ‘Er komen ook veel verzoeken uit het buitenland voor de show, dus wie weet waar we nog terecht komen met deze tribute.’

whitney houston

Voordeel

En heel leuk: speciaal voor VIVA-lezeressen kun je nu met extra voordeel tickets kopen voor het spectaculaire concert op 8 september in Rotterdam Ahoy. Muziek van Whitney Houston gezongen door Glennis Grace, dat klinkt als een prachtig eerbetoon, nietwaar? Tickets kun je bestellen via deze link.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.