Stichting Music#MeToo boekt haar eerste succes: Warner laat label van Ali B vallen

stichting music#metoo

De stichting Music#MeToo, die begin dit jaar werd opgericht om slachtoffers van seksueel misbruik, belediging en discriminatie een stem te geven, heeft haar eerste succes geboekt. Door de gesprekken die de stichting aanging met grote muzieklabels heeft het Amerikaanse Warner Music Group per direct de samenwerking beëindigd met het managementbureau SPEC en muzieklabel TRIFECTA, die beide door Ali B zijn mede opgericht.

Stichting Music#MeToo

De stichting ging met verschillende labels in gesprek over vrouwonvriendelijk gedrag en discriminatie. Hierbij werden niet de songteksten van rapper Boef aangestipt als probleem, maar gaat het Music#MeToo om seksistische uitspraken en gedragingen buiten hun muziek. Songteksten vallen onder de artistieke vrijheid van artiesten, maar uitspraken die rapper Boef bijvoorbeeld deed in zijn vlogs (‘ik neuk je dochter’ tegen een agent) worden gehekeld door de stichting. Vanwege die gesprekken besloot Warner de samenwerking met Ali B’s labels per direct te stoppen.

‘Dit is best een statement’

‘Deze uitkomst had ik wel verwacht, maar niet zo snel’, zegt Karim Aachboun, juridisch adviseur en woordvoerder van Music#MeToo. ‘Warner handelde heel snel en zei de samenwerking per direct op. Dat is niet niks. Er zijn wereldwijd drie grote labels – Warner, Universal en Sony – en een van die drie zegt geen zaken meer met SPEC te willen doen. Dat is best een statement.’

Gedragscode onbekend

Music#MeToo ging ook in gesprek met Universal, dat samenwerkt met het Nederlandse Top Notch. ‘Dat gesprek verliep stroef’, zegt Aachboun. ‘Het leek erop dat de labels hun eigen code of conduct (gedragscode, red.) niet eens kennen.’

Music#MeToo: niet alleen voor vrouwen

In het gesprek met Top Notch ging het onder andere over rapper Frenna (27). Hij werd in 2017 als lid van de Haagse groep SFB in Suriname schuldig bevonden aan seks met een minderjarige. ‘We maakten de vergelijking met R. Kelly en Kevin Spacey. Beiden zijn enkel beschuldigd en niet veroordeeld, maar de aantijgingen hebben grote gevolgen gehad voor hun carrière,’ aldus Aachboun.

Aangezien het gesprek niet leidde tot het gewenste resultaat, overweegt de stichting nu om een rechtszaak in de Verenigde Staten aan  te spannen tegen de rapper vanwege zijn misdragingen. Music#MeToo stelde Universal en TopNotch ook vragen over Broederliefde, nadat Emms ‘Hamas Hamas Joden aan het gas’ riep. ‘De stichting komt niet alleen voor vrouwen op.’

Een stem in de muziek

Stichting Music#MeToo is begin dit jaar opgericht en heeft als doel slachtoffers van seksueel misbruik, belediging en discriminatie een stem te geven. Boef en Frenna werden aanvankelijk aangeklaagd, die zaken werden ingetrokken toen de platenlabels aangaven met Music#MeToo in gesprek te willen. De stichting overweegt volgens de juridisch adviseur nu de zaken alsnog door te zetten.

Reactie SPEC

Later op de dag liet SPEC in een reactie weten verbaasd te zijn over de berichtgeving: ‘We hebben vandaag met verbazing de berichtgeving gelezen in de media over een vermeende breuk in de samenwerking tussen Warner Music en TRIFECTA / SPEC. Dit bericht is verspreid door fiscalist Karim Aachboun en is onjuist. We hebben een zeer goede relatie met Warner Music en werken op diverse vlakken samen.

Vandaag heeft Glen Faria, een artiest die wij als SPEC vertegenwoordigen, een platencontract getekend met Warner Music.’ Dat laatste is ook uitbundig te zien op de stories van SPEC.

Hmsz, gevalletje wordt vervolgd?

Lees ook:
Lange Frans: rechtszaak is hetze tegen hiphop

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.