4 tekenen dat je ziek bent door stress in plaats van lage weerstand

Hatsjoe hier, snif daar, de eerste slachtoffers van de herfst hoor je om je heen al zuchten en kreunen. Inherent aan het begin van de herfst is immers de eerste griep- en/of verkoudheidsepidemie. De lagere temperaturen, wind en regen kunnen je flink de das om doen. Maar wist je dat chronische stress je ook vatbaarder voor de griep maakt? Wanneer 2017 voor jou een stressvol jaar is, kan het zijn dat je hierdoor sneller ziek wordt. Het verschil zit ‘m in de volgende details:

 1. Je tanden zijn beschadigd of gebroken
  Psychologische stress kan ervoor zorgen dat je – zonder dat je het door hebt – je kaken strak op elkaar knijpt of met je tanden knarst. Hierdoor kunnen je tanden beschadigd zijn of zelfs breken.
 2. Je spijsvertering is niet optimaal
  Ervaar jij onverklaarbare buikpijnen, heb je last van diaree of last van een opgeblazen gevoel? Dit kan het gevolg van stress zijn, waarbij je spijsvertering in de weg wordt gezeten.
 3. Je bent aangekomen
  Ben je in gewicht aangekomen? Dan kan het zijn dat je meer bent gaan eten door de stress die je ervaart.
 4. Je bloeddruk is hoog
  Chronische stress verhoogt je bloeddruk, want je hart maakt letterlijk overuren.

Kun jij twee of meer van de bovenstaande symptomen afvinken? Dan kan het zijn dat het niet de herfst is die toeslaat, maar juist de stress.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld: iStock
VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.