Stuurbloempjes? Ga toch fietsen!

Op een wat in mijn fantasie een zomerse dag moet zijn geweest, reed een ietwat aangeschoten jongedame op haar fiets zo een voortuin in. Zij schampte een rozenboog, botste met het voorwiel tegen een cementen tuinkabouter, om vervolgens volledig onderuit te gaan in een bloemenperkje. Zij stond op, klopte het zand van haar zomerse jurkje af, plukte haar fiets uit de tuin en vervolgde haar weg naar huis. De volgende dag bezag zij haar fiets in geheel nuchtere toestand en dacht: wat doet die klimop in mijn stuur en waarom zitten er overal bloemen op mijn fiets geplakt? Om vervolgens de conclusie te trekken dat het er eigenlijk wel leuk uitzag.

Plaag
Het is inmiddels een ware plaag geworden. Overal zie je ze rijden: fietsen waarvan je het stuur niet ziet omdat het is versierd met plastic klimop en vrolijk gekleurde nepbloemen. Eerst zag je het alleen bij de kleinste fietsjes. Dat zag er nog wel schattig uit. Maar inmiddels zie je volwassen vrouwen en zelfs oma’s met gepimpte fietsen rondrijden. Het stuur van je fiets versieren met plastic bloemen is leuk voor meisjes bij wie het nog leuk staat wanneer ze vlechtjes dragen aan weerszijden van hun hoofd. Zodra je de puberteit bent ontgroeid, moet die troep echt van je fiets af hoor.

Plastic rotzooi
Sowieso vind ik nepbloemen stom. Ik krijg er altijd het gevoel van dat ik voor de gek word gehouden. Nepplanten zijn erg beroerd in het nadoen van het echte natuurlijke spul, ze laten nooit hun blaadjes hangen; zelfs in de winter zitten er bloemetjes aan. En ze ruiken nergens naar. Je kunt ze wel een geurtje geven door er een spuitbus in leeg te spuiten, maar dan ruiken ze naar toilet. Wanneer je die plastic rotzooi aan je fiets vastmaakt ziet het er helemaal niet meer realistisch uit.

Mannen met spaakornamenten
Wat zouden vrouwen ervan vinden wanneer wij mannen ook gaan rondrijden met versierde fietsen? Zie je het voor je: mannen die strak in het pak door de stad rijden met veel lawaai, omdat ze een dubbelgevouwen kaart met wasknijper hebben bevestigd aan de voorvork, zodat het zo lekker klappert tegen de spaken. Vaders die rondrijden met fluorescerende spaakornamenten en een stuur waarbij één rubberen handvat is vervangen door zo’n exemplaar waar je het loeiende geluid van een opgevoerd brommertje mee kunt nabootsen door eraan te draaien. En ken je die gele toeters nog, waar krakend het geluid van een politiesirene uit klinkt? Die zijn vast nog wel ergens te krijgen.

Actie!
Belachelijk toch? En toch doen vrouwen het. De tijd is rijp voor een ludieke actie! Doe met mij mee: ga fietsen met een gieter of een plantenspuit op zak. Of nog beter: leen de super soaker van je kinderen, vul hem helemaal met water en doe er een scheut Pokon bij. Zodra je een vrouw ziet fietsen met een stuur vol plastic bloemen, geef haar dan de volle lading. Laat haar weten dat het tijd is om op te drogen.

CC foto: Jen and a Camera