Susan Smit houdt zich niet in

Susan Smit denkt dat haar nieuwe boek Zoals jij bemint veel stof zal doen opwaaien. Ze schrijft namelijk heel expliciet over seks. Zich inhouden doet ze echter niet.

Toch was het niet meteen makkelijk om seksscènes te beschrijven, vertelt ze aan Viva. “Ik heb mezelf wel even moeten vermannen, ja. En dacht soms: kom op Suus, nu niet kinderachtig zijn. Sexualiteit is een groot onderdeel van wie we zijn. Je moet tijdens het schrijven alleen niet denken: dit gaat mijn vader ook lezen.”

Grenzen verleggen
De schrijfster vertelt ook dat ze naarmate ze ouder wordt, ze steeds meer zichzelf durft te zijn in bed. Dat is niet altijd zo geweest. “Ik denk dat de meeste vrouwen dat wel herkennen. Dat je je grenzen durft te verleggen.”

Hoewel ze de heupbotjes bij de buik enorm sexy vindt aan een man, is het uiterlijk voor Susan van ondergeschikt belang. “Iemand moet me vooral met zijn geest intrigeren. Dat vind ik veel sexier. Eigenlijk is aantrekkingskracht voor een groot deel iets dat je niet kunt benoemen. Iemand heeft een energie die klopt met jouw energie. Je lichaam heeft dat vaak sneller door dan je geest”, legt ze uit.

Peter R.
Over haar veelbesproken relatie met misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de blondine het liever niet meer. “Ik zat er überhaupt niet op te wachten dat het naar buitenkwam. Niet dat ik me ervoor schaam, het was een eerlijke zaak, hij had een open relatie, ik was single. Ik denk dat ik onbewust een sterke schouder zocht. Een mannelijk figuur. En hij was op het juiste moment daar.”

Zuivere liefde
Momenteel heeft de blondine een relatie met Peter Veldhoven, met wie ze 1-jarig dochtertje Linde heeft. “Echte, zuivere liefde is dat je de ander het beste gunt, ook al komt het jou even niet zo goed uit. Maar ook wel beangstigend, eerlijk gezegd. Ik merk dat ik ineens van die rare angstgedachtes heb. Zoals dat ie onder een tram komt. Of met zijn fiets valt of zo”, aldus Susan.

Spiritualiteit
Een belangrijk onderdeel van Susan is haar spiritualiteit. “Elke dag mediteer ik en doe ik reiki, om even het licht door me heen laten stromen, alsof ik dan even een mobieltje in de oplader ben, maar dan ben ik alleen.”

Haar vriend kan daar gelukkig goed mee omgaan en laat haar haar gang gaan. “Toen we voor een kindje gingen, zei ik dat ik graag een ritueel wilde doen. En daar wilde hij wel aan meewerken. Stonden we daar op ons kleine balkonnetje met volle maan, met kaarsjes, een foto van een baby en een keteltje met een kooltje erin waarin ik mijn laatste anticonceptiepillen van de strip verbrandde.”

Het volledige interview vind je terug in Viva 15 die woensdag 4 april in de winkel ligt.