Terugblik op 2020 in nieuwe woorden: ‘Knaldrang in deze infodemie’

2020 terugblik in nieuwe woorden

Taal verandert continu. Wat dacht je van het – inmiddels niet meer weg te denken – woord ‘selfie’. Dat bestond zo’n twintig jaar geleden echt nog niet. Ook dit jaar zijn er een hoop nieuwe woorden ontstaan. Veel gerelateerd aan de coronacrisis, maar ook social media en een gezonde leefstijl zijn inspiratie voor neologismen.

Het Instituut voor de Nederlandse taal (INT) houdt ieder jaar de nieuwe woorden bij. Maar hoe ontstaan die nieuwe woorden? Op de website van INT wordt dat duidelijk uitgelegd. Eigenlijk zijn die woorden helemaal niet zo nieuw, staat er. Vaak is zo’n neologisme een samentrekking van twee al bestaande woorden, dus een niets nieuws aan. Bijvoorbeeld: hangoudere. Maar, zo staat er ook op de site, het kan ook gaan om een verkorte versie van al bestaande woorden, bijvoorbeeld: romkom (romantische komedie).

Terugblik 2020 in woorden

Ieder jaar zet het INT een terugblik aan de hand van nieuwe woorden online. Dit jaar: vooral veel corona gerelateerde zaken.

 • Januari – Veganuary
  Veel mensen hadden als goed voornemen: plantaardig eten in januari. En dat wordt, logischerwijs, een vegan – january, dus: veganuary.
 • Februari – Infodemie
  Frido Herinckx, coördinator van de wereldwijde coronahulpverlening van het Rode Kruis, introduceerde de term infodemie. Een mix tussen informatie en pandemie. Het ging hier vooral om onjuiste informatie omtrent het coronavirus, nadat KLM in februari besloot niet meer naar China te vliegen in verband met het – toen nog mysterieuze – coronavirus.
 • Maart – Coronakabinet
  Maart: when the shit hit the fan. Corona had ook ons kikkerlandje bereikt. De term coronakabinet komt uit België; want ten tijde van het uitbreken van het virus, was er nog geen kabinet in België. Daarom werd er, na een corona-akkoord, een doorstart gemaakt door minderheidskabinet-Wilmès. Een heus coronakabinet, dus; ze mogen zich alleen bezighouden met de bestrijding van het coronavirus.
 • April – Balkoningsdag
  Corona gooide ook roet in het eten op Koningsdag. Iedereen werd opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, dat gold ook voor het Koningshuis. Een Koningsdag op het balkon? Balkoningsdag.
 • Mei – Alcoflexen
  Bewust minder alcohol drinken en vaker ‘nee’ zeggen tegen een wijntje (of biertje). Alcoflexen is de vernederlandste vorm van het Zweedse ‘alkoflexar’, dat geïntroduceerd werd door blogster Flora Wistrom.
 • Juni – Rotatieonderwijs 
  Wederom van onze benedenburen: een onderwijsvorm, waarin kleine groepen van vier tot vijf in een kleine zaal online lessen volgden. Het doel; minder eenzaamheid dan bij individueel online onderwijs.
 • Juli – Witwaswaakhond 
  De Witwaswaakhond werd in juli geboren. Een term geïntroduceerd door ING, Rabobank, ABN Amro, Volksbank en Triodos. Zij maakten bekend dat er een instantie komt die de transacties van klanten gaat controleren op het witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering.
 • Augustus – Locktalgie
  Augustus: er kwam weer wat meer vrijheid, mensen konden tóch op vakantie en er waren minder besmettingen. Toch werd er met weemoed teruggekeken op de lockdown. Er waren namelijk mensen die het eigenlijk wel lekker vonden; dat onthaasten en de rust. Locktalgie; een mix tussen lockdown en nostalgie.
 • September – Zonnehuid 
  Het Zweedse bedrijf Exeger kwam in het nieuws omdat het folie ontwierp dat licht om kan zetten in energie. Zo kunnen elektrische apparaten zichzelf opladen zonder draden en snoeren. Het bedrijf noemt het ‘Solar Skin’ of ‘Powerfoyle’, dus in het Nederlands is dat ‘zonnehuid’.
 • Oktober – Straktrekfilter
  Steeds meer jongeren grijpen naar de fillers en botox. Voor sommige is dat een stap te ver, dan wordt er gebruik gemaakt van ‘straktrekfilters’ in foto-apps. Zeg maar dag tegen puistjes, vlekjes en hallo tegen grotere lippen en een strak velletje, dankzij het straktrekfilter.
 • November – Fleet
  ‘Een vluchtige tweet’ – fleet. Ook op Twitter kun je nu stories delen die maar 24 uur blijven staan.
 • December – Knaldrang 
  De intense behoefte om naar een feestje te gaan: knaldrang. Zangeres MEROL maakt eer een single van. Het INT voorspelt dat knaldrang, nu met het vuurwerkverbod, een extra betekenis krijgt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: INT, INT, Pexels
Selien (27) woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster