Thunderdome never dies: bijzondere documentaire over de Nederlandse gabbercultuur

thunderdome never dies viva 14102019 3

Gabbers en ravers kunnen hun hart ophalen: op 14 november duikt Thunderdome – in de jaren 90 ’s werelds bekendste hardcore dance event – de bioscopen in. Dan gaat de film Thunderdome Never Dies in première.

De bijzondere documentaire zal terugblikken op de opkomst van de gabbercultuur in Nederland.

Thunderdome

De eerste editie van Thunderdome vond plaats de Jaarbeurs in Utrecht in 1992. Door het immense succes van deze editie groeide het dance evenement al snel uit tot het bekendste hardcore-evenement van Europa. In december 2012 vond de laatste editie in de Rai Amsterdam plaats en namen gabbers en ravers afscheid van hun jaarlijkse hakfestijn.

thunderdome never dies

Maar toen was daar de wederopkomst van Thunderdome. In 2017 kwam Thunderdome na een stilte van vijf jaar terug en werd 25 Years of Hardcore gevierd in de Jaarbeurs in Utrecht. Regisseurs Ted Alkemade en Vera Holland volgden dit verhaal en maakten er een documentaire van.

Thunderdome Never Dies

Voor de film interviewden de regisseurs een aantal pioniers van toen. Zo blikken onder anderen ID&T-oprichters Duncan Stutterheim en Irfan van Ewijk en Mysteryland-initiatiefnemer Sander Groet terug op de geboorte van Thunderdome.

Naast pioniers komen ook dj’s aan het woord. Zo vertellen DJ Promo, The Prophet, Dano, Gizmo en Drokz over hoe het is om op een van de grootste dance-evenementen van de wereld op te kunnen treden.

Thunderdome 2019

De volgende editie van Thunderdome vindt plaats op 26 oktober in Utrecht. Ditmaal staat een ‘Ode aan de Gabber‘ centraal. In totaal worden er zo’n 50.000 mensen verwacht uit ruim 45 landen. Hiermee is Thunderdome het grootste indoor dance event van Europa. Nu vragen wij ons af: hoeveel bezoekers zullen een klassieke Aussie en Nike Air Max dragen?

Bekijk de trailer hieronder. 

 

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.