Tijd voor filosofie!

Heb jij het verlangen naar kennis en wijsheid? Wil jij alles weten wat er te weten valt? Dan is dit je maand!

Maand van wijsbegeerte
De maand april is de maand van de filosofie. De maand om te filosoferen over alles wat maar met vrijheid te maken heeft, het thema van dit jaar. Het begrip vrijheid levert veel dilemma’s op. Want hoe kunnen we op een slimme manier omgaan met vrijheid, zodat het goede eraan wordt behouden, en het niet uitloopt op totale grenzeloosheid?

Denk aan de nieuwe technologieën als het elektronisch patiëntendossier of het biometrisch paspoort. Het heeft natuurlijk vele voordelen maar weegt dat op tegen het nadeel? Je wordt voortdurend in de gaten gehouden.

Raadsels
Zelf ben ik niet zo van het filosoferen. Alleen als het gaat over ‘vreemde’ kwesties vind ik het erg interessant. Zo vraag ik me af waar het heelal ophoudt. Het moet toch ergens ophouden? Maar wat zit daar dan achter? En het kan toch niet oneindig zijn? Hier te lang over nadenken is voor mij echt een kwelling. Ik kom er namelijk nooit achter..

Gelukkig zijn er ook grappige en onzinnige onderwerpen om over te filosoferen. Op internet zijn genoeg filosofische raadsels te vinden. Hieronder twee voorbeelden:

  • Als god alles kan, kan hij dan ook een steen maken die hij niet kan optillen?
  • Om de brug over te mogen moet je iets zeggen, maar als je liegt word je onthoofd, en als je de waarheid spreekt word je op de brandstapel gegooid. Wat moet je zeggen?

Ben jij een Einstein?
Hieronder een bekend raadsel, bedacht door Einstein. Hij beweerde dat 98 procent van de mensen het niet kan oplossen. Heeft hij gelijk of zijn er meer die dit raadsel kunnen oplossen?

Er zijn vijf huizen in vijf verschillende kleuren. In ieder huis woont iemand met een verschillende nationaliteit. De vijf personen drinken ieder iets verschillend, roken allemaal een ander type sigaar en hebben ieder een verschillend huisdier. Een iemand heeft een vis. De vraag is: wie?

Aanwijzingen:
De Brit woont in het rode huis.
De Zweed heeft honden als huisdier.
De Deen drinkt thee.
Het groene huis staat naast en links van het witte huis.
De eigenaar van het groene huis drinkt koffie.
De man die Pall Mall rookt houdt vogels.
De eigenaar van het gele huis rookt Dunhill.
De man die in het middelste huis woont drinkt melk.
De Noor woont in het eerste huis.
De man die Blends rookt woont naast degene die katten heeft.
De man die een paard heeft woont naast degene die Dunhill rookt.
De persoon die Blue Master rookt, drinkt bier.
De Duitser rookt Prince.
De Noor woont naast het blauwe huis.
De man die Blends rookt heeft een buurman die water drinkt.

Iemand een idee?

CC foto: eff-kay