Twijfel jij om donor te worden?

donor

De dood, orgaandonatie… Het zijn dingen waar je nog niet over na wilt denken en lastige onderwerpen om over te praten. Toch is het heel belangrijk.

In Nederland hebben ruim 5,8 miljoen mensen laten vastleggen wat er met hun organen gebeurt na hun dood. Daarvan zeggen 3,5 miljoen Nederlanders ‘ja’ tegen orgaandonatie. Heel fijn, maar nog lang niet genoeg. VIVA geeft verschillende redenen waarom donor worden belangrijk is.

  • Er sterven ieder jaar ongeveer 140 mensen die op de wachtlijst staan Dat zijn er 140 te veel. De wachttijd voor een donornier is gemiddeld 3,5 jaar. De gemiddelde wachttijd voor overige organen is ongeveer een jaar.
  • Je nabestaanden hoeven niet meer te beslissen Als jij het donorformulier hebt ingevuld, hoeven je nabestaanden de keuze wat er met je lichaam gebeurt, niet meer te maken. Zij hebben het al moeilijk genoeg met jouw dood.
  • Eén donor kan maar liefst acht mensen redden Wanneer een donor alle organen kan doneren, zijn dit er maar liefst acht. Het hart, twee nieren, twee longen, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. In 2014 vonden er in totaal 1322 transplantaties plaats, waarvan 206 transplantaties van overleden donoren en de overige transplantaties vonden plaats met organen van levende met name nierdonoren.
  • Artsen doen er alles aan jouw leven te redden Een arts doet niet minder goed zijn best als hij weet dat jij donor bent. Sterker nog, hij is er waarschijnlijk niet van op de hoogte omdat een andere arts hierover gaat. Wanneer er is geconstateerd dat jij overleden bent, dan wordt pas in het Donorregister gekeken of je geregistreerd staat als donor.
  • De kans dat je zelf ooit een orgaan nodig hebt is veel groter dan dat je na overlijden organen kunt doneren Het aantal orgaandonoren neemt helaas niet zo snel toe als het aantal mensen dat een orgaan nodig heeft. Of iemand organen kan doneren na de dood, hangt af van het moment, de oorzaak en de plaats van overlijden.
  • Je kunt nog steeds mooi opgebaard worden Opgebaard in een kist liggen – je moet er waarschijnlijk nog niet aan denken – maar het is voor de nabestaanden fijn dat je er op je mooist uitziet. Dit kan ook wanneer je je organen hebt gedoneerd. Het uitnemen van organen wordt met grote zorgvuldigheid en respect gedaan. Huid of ander weefsel wordt nooit weggehaald van zichtbare delen van je lichaam, zodat je gewoon kunt worden opgebaard.
  • Registreren als donor is heel makkelijk Geen reden om donor te worden, maar de rompslomp rondom de registratie van orgaandonoren is behoorlijk vergemakkelijkt. Niks formulieren aanvragen en terugsturen, gewoon via DigiD.

Word jij donor? Ja of nee?