De uitgesproken mening van Qeaux Qeaux Joans

Als zangeres Qeaux Qeaux Joans (30) in 2009 een concert van blueslegende Seasick Steve bijwoont, springt ze brutaal op het podium en zingt ze een deuntje met ‘m mee. Niet zonder succes: de zanger vraagt haar om te spelen in zijn voorprogramma. Inmiddels is Qeaux Queax’ debuutalbum uit. In VIVA vertelt de zangeres over de strubbelingen in haar leven.

Vechten
“Ik ben als kind heel erg gepest. Met mijn rode haar was ik een makkelijk mikpunt. Ik was wel mondig naar mijn pesters toe, maar niet genoeg. Ze wisten me toch steeds te vinden. Ik heb moeten leren vechten. En dan bedoel ik niet slaan, maar opkomen voor mezelf. Mijn plek opeisen. Het werd me niet makkelijk gemaakt. Een van mijn pesters kwam uit een heel heftig gezin, zo’n aso-familie. Ik kan me nog herinneren dat haar moeder het klaslokaal kwam binnenstormen en onze lerares aan haar haren naar de gang sleurde. Ze was het niet eens met de manier waarop haar dochter was toegesproken.”

Boze gevoelens
De zangeres vertelt snel boos te worden en die woede maakt haar moedeloos. “Ik kan mijn boosheid eindeloos blijven herkauwen. Als een koe. En dan spuug ik het opeens uit. Dat is voor mensen in mijn omgeving weleens heftig. Maar ik kan beter een goed en eerlijk gesprek hebben, dan blijven rondlopen met die boze gevoelens. In mijn keuken hangt een kaartje met de tekst This year I will give a shit. Daar ga ik iets mee doen. Op Facebook en Twitter laat ik mijn mening al horen. Over de politiek, over de PVV en alle stomme regeltjes en wetjes die worden aangenomen.”

Aandacht
Ook van angsten heeft de zangeres regelmatig last. “Dat ik er niet mag zijn, dat ik buiten de groep val. Daar ben ik bang voor. Dat is heel tegenstrijdig met wat ik doe. Ik wil juist opvallen door uniek te zijn. Ik had het hier laatst met mijn onderbuurman over, hij is zelf ook artiest. We willen zo graag gezien worden, dat we er speciaal voor op het podium gaan. Ik schrok ervan. Viel ik even door de mand: ik wil gewoon aandacht. Maar gelukkig realiseerde ik me wat de echte reden is waarom ik dit doe. Waarom ik in die spotlights ga staan. Ik wil mensen verbinden door mijn muziek.”

Lees het volledige interview in Viva 23 die vanaf woensdag 29 mei in de winkels ligt.