Vakantie = alcohol?

Een biertje bij de barbecue, een wijntje voor de tent: het hoort voor velen zo bij vakantie, die alcohol. Zo erg, dat er nu de vakantie voorbij is flink moet worden afgekickt.

Volgens een enquête van het Britse Ministerie van Gezondheid drinkt de volwassen Britse vakantievierder gemiddeld acht alcoholische drankjes per dag. Gemiddeld genomen gaan ze tien dagen op vakantie, wat 80 drankjes tijdens de hele vakantie betekent.

Wat aan de scheutige kant, want voor volwassen vrouwen zouden twee tot drie eenheden alcohol per dag eigenlijk het matje zijn, voor mannen is dat drie tot vier. Meer dan een kwart van de 3.500 Engelse geënquêteerden zei op vakantie drie keer zo veel als normaal te drinken.

70% van de Britten zei in september weer flink te gaan minderen met drinken. Waar mensen meestal de maand januari met goede voornemens ingaan, lijkt dat bij de westerburen nu dus september te zijn.

Of die aantallen ook voor Nederlanders op vakantie gelden, weet ik niet, maar erg ver zal het er waarschijnlijk niet vandaan liggen. Vakantie is ontspanning, en bij ontspanning hoort voor veel mensen nou eenmaal dat biertje, wijntje of andere drankje. Je hoeft vaak niet te rijden, er wachten de volgende dag weinig verplichtingen…wat let je?

Hoe zit dat bij jou, merk jij dat je tijdens je vakantie meer dan normaal drinkt en moet je nu echt weer een beetje afkicken? 

CC foto: alpha du centaure